info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Yrkesprogrammen fortsätter backa

Intresset för att gå ett yrkesförberedande program på gymnasiet fortsätter att minska.

Siffror från Skolverket visar att bland alla elever som går ett nationellt program i årskurs 1 läsåret 2014/15 så har 34 procent valt ett yrkesprogram. Det är 1 procentenhet mindre jämför med ett år tidigare. Den enda yrkesutbildningen som visar positiva siffror är Handels- och administrationsprogrammet. Minskar mest av alla yrkeslinjer gör Barn- och fritidsprogrammet som noterar en nedgång med 10 procent.

Kraftig nedgång sedan 2008

Trenden med att färre väljer yrkesprogrammen har pågått i flera år. Sedan 2008 har andelen elever på gymnasieskolan som går årskurs 1 på en yrkesutbildning minskat från nästan 44 procent till 34 procent.
De två största yrkesutbildningarna ligger nära byggbranschen. Det handlar om Bygg- och anläggning som totalt har 13 300 elever – alltså alla årskullar – och El- och energiprogrammet med 14 500. Ett av de mindre är VVS- och fastighetsprogrammet med 3 600 elever. Flest elever har samhällsvetenskapsprogrammet med 57 700 studenter. Totalt går 323 700 elever i gymnasieskolan läsåret 2014/15.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Yrkesprogrammen fortsätter backa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig