info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vvs-elev får skadestånd

Ett vvs-företag betalar 20 000 kronor i skadestånd till en vvs-elev som blev sexuellt trakasserad på sin praktikplats. Men vvs-företaget vill inte be om ursäkt för det som inträffat.

I Byggnadsarbetaren, nr 7 berättade Anna Johansson (fingerat namn) om hur hon blev sexuellt trakasserad på sin praktikplats av sin handledare. Handledaren ska bland annat ha fällt grova sexistiska kommentarer och kysst henne mot hennes vilja. Anna mådde dåligt efter händelsen; sov dåligt, hade både mardrömmar och ångestattacker.

Skadestånd på 20 000 kronor

Efter avslöjandet i Byggnadsarbetaren tog Anna Johansson kontakt med Byggnads region Stockholm-Gotland. Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud, beslutade att driva ärendet vidare, vilket ledde till lokal förhandling med företaget. Denna lokala förhandling är nu avslutad och vvs-företaget betalar ett skadestånd till Anna Johansson på 20 000 kronor.
– Det är en slags upprättelse att mina känslor och åsikter spelar roll. Jag har lagt ut pengar på terapi och missat praktiktillfällen på grund av trakasserierna. Det är rimligt att man får ersättning.

Vill inte be om ursäkt

Däremot vill inte vvs-företaget be om ursäkt för det som inträffat, vilket Anna djupt beklagar.
– Jag har svårt att förstå varför en ursäkt är så svår att ge. Det kostar ju ingenting. De kan betala pengar, men inte göra det enklaste som att be om ursäkt, säger Anna Johansson.
Även Tomas Kullberg är inne på samma linje.
– Jag tycker att företaget istället skulle ha tagit den här chansen, att säga att man gjort fel och ska bättra sig. En ursäkt skulle ha givit Anna mer självkänsla och belysa för andra tjejer i branschen att det här inte är okej, säger han.

”Vd:n kan inte kommentera”

Enligt diskrimineringslagen måste arbetsgivaren utreda och vidta åtgärder om man får kännedom om sexuella trakasserier, men enligt Byggnads gjordes ingen sådan utredning direkt. De sexuella trakasserierna utreddes inte förrän flera månader senare, då Byggnads krävde det i förhandlingen.
– Det finns en nonchalans från företagets sida. Utredningen skulle ha gjorts dag ett efter att läraren på skolan hade indikerat att det har inträffat. Dessutom har företaget inte stöttat Anna tillräckligt efter händelsen, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggnads region Stockholm-Gotland.
Vvs-företaget ger inte några kommentarer om förhandlingen till Byggnadsarbetaren.se
– Jag kan tyvärr inte kommentera det här, säger vd:n.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vvs-elev får skadestånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig