info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vuxenutbildning blir allt viktigare"

Andelen sökande till yrkesprogrammen minskar. Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, tycker att man ska satsa mer på yrkesvuxutbildningen.

1. Byggbranschen skriker efter arbetskraft, ändå har elevantalet på byggprogrammet minskat med en tredjedel på fem år. Konsekvenser?
– Det är oerhört viktigt att vi har en bättre kompetensförsörjning till byggbranschen, men vi kan inte tro att bara man får in 15-16-åringar så kan man lösa problemet. I dag bygger det oerhört mycket på att man känner någon i branschen så är det lätt att ta sig in. Däremot om man kommer från ett annat land eller har föräldrar som kommer från en annan sektor, så är det mycket svårare att ta sig in. Man behöver öppna upp byggbranschen för flera grupper.

Läs mer: Unga väljer bort byggprogrammet

2. Hur ska man göra det?
– Man behöver hitta sätt för dem som inte känner till branschen att visa upp sin kompetens, exempelvis en kort introutbildning där man bedömer kompetensen. I dag kommer det många från Syrien, och många har jobbat i byggbranschen. Det gäller att validera det som de kan, men också att de får kunskaper så att de kan funka på ett svenskt bygge och komma in i det svenska lärlingssystemet.

3. Det är brist på arbetskraft inom fler byggyrken. Hur ska man locka fler unga till byggbranschen?
– Det är viktigt att man skapar goda möjligheter för dem som ångrar sig. För de elever som idag väljer samhällsprogrammet när de börjar gymnasiet, men sedan inser att de vill blir rörmokare. Att man ganska enkelt ska kunna skaffa sig en sådan utbildning när man blir äldre, exempelvis genom yrkesvuxutbildning. Men möjligheterna idag är inget vidare.

4. Tror du att det bli svårt att locka unga till LO-yrken i framtiden?
– Nej, men man måste inse att man inte kan ta alla direkt från gymnasiet. Vi kommer nog att se det på flera håll, att yrkesvuxutbildningen blir allt viktigare, på grund av att 15-16-åringar inte riktigt mogna att göra sina val. Det är toppen om man kan få fler gymnasieungdomar att välja yrkesprogram, men man ska inte bygga alla sina förväntningar på det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vuxenutbildning blir allt viktigare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig