info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

”Vi tänker inte investera om det innebär risk för social dumpning”

Hallå där Tomas Eneroth, socialdemokratisk infrastrukturminister som i dag invigningstalade på 6F-förbundens valupptakt.

Hur blev du mottagen av facken – grillad eller hyllad?
– Det gick väl bra. Det är kul att som infrastrukturminister kunna presentera förslag som verkligen uppskattas av 6F:s medlemmar. Som att basunderhållet för järnvägen lämnas tillbaka till Trafikverket eller investeringar som ger hundratusentals nya jobb.

Många har följt frågan om de nya höghastighetstågen. Vilken fart kommer de att kunna hålla – 250 eller 320 kilometer i timmen?
– Vi har inget svar ännu. Vi har fått in ett bra underlag från både Trafikverket och Sverigeförhandlingen. Vi vill ha nya stombanor för höghastighetståg, men eftersom det är ett så stort industriellt projekt som löper över flera mandatperioder vill hitta en överenskommelse med de borgerliga partierna. Därför går det inte att uttala sig ännu, men det finns naturligtvis brett politiskt intresse att kunna göra detta.

LÄS MER: Är vi på väg mot en bostadskrasch?

Det har kallats den största infrastrukturinvesteringen på 150 år, hur många arbetstillfällen kommer det att skapa?
– Det är en väldigt stor satsning, utan tvekan. Trafikverket räknar på 235 000 årsarbeten. Vi investerar för att skapa jobb. I valet mellan skattesänkningar och investeringar för framtiden väljer vi det senare.

Byggkonjunkturen är stark men det finns tecken på att bostadsbyggandet kommer att mattas av. Innebär infrastrukturinvesteringarna att de goda tiderna fortsätter?
– Det kommer i vart fall att vara stora offentliga beställningar inom både infrastruktur och bostadsbyggande framöver. Min oro är snarare om vi klarar kompetensförsörjningen. Redan i dag finns det 100 000 jobb som inte kan besättas på grund av brist på arbetskrafts. Och det är inga enkla jobb vi talar om, det är byggarbetare och transportarbetare och ingenjörer och arkitekter. Satsningar på utbildning och kompetensutveckling kommer att vara helt avgörande.

Infrastruktursatsningarna kommer innebära massiva offentliga upphandlingar. Byggnadsarbetaren har flera avslöjat ekonomisk brottslighet och lönedumpning på offentliga byggen. Hur ska du garantera att kravet från 6F – ordning och reda på arbetsmarknaden – ska gälla?
– Vi driver igenom en ny lag om offentlig upphandling och dessutom tydligare krav på beställaransvar. Vi tänker inte investera om det innebär risk för människoliv eller risk för social dumpning, detta sker under förutsättningen att det är ordning och reda. Det behövs både bra upphandlingsunderlag och kännbara böter för de som bryter mot reglerna. När det byggs ska det byggas säkert.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC