info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Vi får ofta skotta snö till första kafferasten”

I centrala Kalix växer två punkthus med hyresbostäder upp sida vid sida. Snickaren Kent Nybom berättar om snö, mörker och oro inför väderrapporten.

Vad gör du just nu?
– Jag jobbar på stommen och håller på med en väggform. Vi jobbar lite som förr i tiden på det här bygget och använder till och med valvbord till valven. Utfacksväggarna reglar vi upp på plats med fönsterstolpar i trä och resten i plåt så vi klarar fukten. Det är lite ovant för de yngre som mest kört prefabväggar, men för oss äldre är det här inget nytt.

Bygger ni båda husen samtidigt?
– Ja, vi hoppar lite fram och tillbaka. Vi är på sista våningen på hus A och fjärde på hus B.

Läs också Bygget med åldersmix: ”Bra med lärlingar i laget”

Hur går det med gjutningarna med tanke på vintervädret?
– Nog är det en nackdel. Snön har varit det största problemet i vinter. Det har snöat var och varannan dag. Samtidigt måste vi försöka gjuta varje dag så vi inte låser fast formarna.

Har det blivit mycket skottning?
– Ja, det kan man säga. Ibland har vi hållit på med snön fram till första kafferasten innan vi kunnat börja bygga. Den har vi efter två timmar.

Är det skyfflar som gäller?
– Vi har kompressor också men är det djup snö så måste vi använda spadar och snörävar.

Hur påverkas tidsschemat av kung Bore?
– Jag brukar säga att det tar dubbelt så lång tid att göra saker på vintern som på sommaren. Det är ju dessutom mörkt på vintern. Men det här året är värre än vanligt. Jag tror vi har den snörikaste vintern på minst 15 år och då ska man veta att här vid Bottenvikskusten brukar vi få mycket.

Lyssnar du på väderrapporten varje kväll innan du går och lägger dig?
– Ja, det gör jag. Och ibland flera gånger per dag. Jag hoppas på det bästa för det är inte roligt med mer snö, det räcker nu. Men å andra sidan börjar man bli varm i kläderna. Det var värst i början.

Ser du något ljus i tunneln?
– Dagsljuset har börjat komma tillbaka. Nu är klockan halv tre och det är ännu inte helt mörkt. Snart kommer det bättre tider.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Vi får ofta skotta snö till första kafferasten”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig