info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

"Vem som helst kan åka ut och bygga"

Anders Öfvergård fortsätter att jaga fuskbyggare på tv. Han anser att det är alldeles för enkelt att starta byggfirma och efterlyser legitimation för hantverkare.

– Vem som helst kan kalla sig byggmästare idag, tyvärr, säger han.

"Det är ganska lätt att invagga kunder i en falsk trygghet", säger Anders Öfvergård. Foto: TV4

Anders Övergård, programledare för sjunde säsongen av Fuskbyggarna i TV4 som startar nästa vecka, vad kan vi vänta oss den här gången?

– Fuskbyggarna känner många igen. Jag är byggkillen i programmet, men jobbar med journalisten Josephine Freje. Vi gör research och kartlägger fuskbyggarna.

Läs också Han höggs i halsen av byggchefen – "Jag kommer att döda dig!"

Det låter som ett samhällsprogram.

– Det går mer åt nyhetshållet och samhällshållet än att dans på fredagskvällarna. Det är så vi har dragit det och det är bra, tycker jag.

Varför fuskas det inom bygg?

– Orsaken är att där det finns kryphål, där händer det. De som inte är hederliga, de är snabba och ligger före och vet var de kan krypa in och köra sitt race. Det är ofta folk blir lurade utan att få en skruv idragen. Det finns också fuskbyggare som utger sig för att kunna men inte har kunskapen.

Två kategorier fuskbyggare, alltså?

Läs också Låtsades hämta fogpistoler – fick riktiga vapen

– Ja, vissa är bedragare och andra saknar kunskapen.

Ser du det som ett växande problem?

– Det blir mer och mer. Här finns en okunskap. Så länge vi inte har en legitimation för att vara byggare eller snickare så kommer det här problemet kvarstå.

Så du vill se en sådan legitimation?

– Ja, det är inte så många som vet att vem som helst kan köpa en skåpbil, skriva Jennys Bygg AB på den och sedan åka ut och bygga. Det finns inga olagligheter i det. Och vem som helst kan kalla sig byggmästare. Det finns inget olagligt i det heller, tyvärr.

Läs också Leif GW sågar åklagaren i buntbandsmålet

Vad kan det leda till?

– Det är ganska lätt att invagga kunder i en falsk trygghet. Skriver du på din hemsida att du är byggmästare så ger det många falska förhoppningar.

Blir du inte frustrerad av alla fuskbyggare du möter varje år?

– Jo, och det syns ganska tydligt i programmet att jag blir frustrerad vid konfrontationer. Men min ambition är inte att göra mos av fuskbyggaren utan få den att vakna till.

Hur tror du att hantverkare ser på programmet?

Läs också Specialjobbet på vatten: "Hade en flotte"

– Vi seriösa hantverkare måste gå ihop. För oss som hållit på länge, så märks det väldigt tydligt när det här hög- och lågkonjunktur. När det är högkonjunktur så kommer det väldigt många lycksökare som ställer till det för oss. Jag vill sätta stopp för oseriösa byggare. Jag hoppas verkligen att mina kollegor som är seriösa ser det som en fördel.

Får du kommentarer från byggfolk om programmen?

– Ja. De flesta tycker att de är bra, men det finns alltid folk som tycker annorlunda. En del tycker att man smutskastar branschen genom att fokusera på fuskbyggare. Jag skulle mer säga att jag säkrar branschen.

Du tar ofta debatten?

– Det har jag inga problem med. Annars hade jag inte hoppat på programmet.

Berätta kort om din bakgrund?

– Från början är jag byggnadsingenjör och möbelsnickare. Sedan har jag varit krögare och startat andra företag. Jag är 51 år gammal, så jag har ju hunnit med att göra en del.

Annons
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43b

Du läser: "Vem som helst kan åka ut och bygga"