info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Veidekkes mörka prognos: ”Har förändrats i grunden"

Veidekke har släppt en rapport om bostadsbyggandet framöver. En dyster läsning där byggandet av hyresrätter förväntas kollapsa på landsorten. Samtidigt ser bolaget ingen ljusning på många år.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, menar att många svåra år väntar för bostadsbyggandet. Foto: Pressbild Veidekke/Mostphotos

Det är Dagens Nyheter som i dag skriver om en marknadsrapport från Veidekke där bolaget berättar om sin syn på bostadsbyggandet framöver. Enligt storbolaget är läget allvarligt: Bostadsproduktionen behöver hjälp för att inte rasa samman.

– Situationen för både hyresmarknaden och den ägda marknaden har förändrats i grunden, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke till DN.

Under 2021 påbörjades drygt 67 000 bostäder i landet. Siffran för 2023 kommer enligt Boverket prognos landa på ungefär 33 000. På Veidekke, som blickar fram till 2026, spår man ännu dystrare tider och refererar till 90-talskrisen.

– Mellan 1991 och 1995 föll bostadsbyggandet från 65 000 till 11 000. Nu går vi från 67 000 till runt 20 000, säger Lennart Weiss till DN.

Han anser att staten och kommunerna måste gripa in när hushållen får försämrad ekonomi samtidigt som byggkostnaderna stiger.

– Du kommer att ha en liten hyresproduktion i attraktiva lägen i Stockholmregionen. Men med undantag för en liten produktion inom allmännyttan, så kommer det kommersiella hyresrättsbyggandet i landsorten att kollapsa, säger han till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Veidekkes mörka prognos: ”Har förändrats i grunden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig