info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Veidekke bröt med PME – tog in samma personer via ny firma

Veidekke bröt med byggnadsfirman PME efter krav från facket. Ändå fortsätter man jobba med personer kopplade till PME.
– Jag tycker definitivt inte vi rundat, säger Ulf Sterner, regionchef på Veidekke.  

Ulf Sterner, regionchef på Veidekke Bygg Syd, försvarar beslutet att ta in aktörer med koppling till PME. Foto: Privat/Veidekke

I våras hävde flera stora byggbolag kontrakten med Byggnadsfirman PME. Det var ett krav från Byggnads och gjordes efter centrala förhandlingar med Byggföretagen. Orsaken enligt facket: PME har bland annat använt sig av entreprenörer som inte levt upp till avtalets krav.

Underentreprenören Nova Ratio betalade bara ut löner på 25 kronor i timmen efter skatt, enligt en granskning gjord i Malmö.

När detta blev känt avslutade PME samarbetet med Nova Ratio och tog istället in en ny underentreprenör (Agral Trade). Flera anställda flyttades över från Nova Ratio dit. Men även hos dem upptäcktes problem med löneutbetalningar. På ett bygge i Kävlinge fick de anställda varken rätt helglön eller traktamente, enligt Byggnads kontroll.

När kontrakten med PME hävdes i slutet av maj i år, åkte även Agral Trade ut från samma arbetsplatser.

Men Byggnadsarbetaren kan visa att Veidekke, trots allt, fortsätter att jobba med tidigare företrädare för PME på ett radhusbygge i skånska Hököpinge.

Veidekke bygger radhus i skånska Hököpinge. Illustration: Veidekke

När Agral Trade försvann fortsatte Veidekke med ännu en ny underentreprenör – Alexanders Mur AB. Dess grundare och ägare har också varit arbetsledare på PME. I juli bytte hans företag namn till Castorem Construction.

Åtta personer på arbetsplatsen i Hököpinge har som anställda vandrat från underentreprenör till underentreprenör. Från Nova Ratio, via Agral Trade, till Alexanders Mur för att slutligen hamna hos Castorem Construction.

Fler personer i ansvarsbefattningar på PME har numera anslutit till nykomlingen.

Så sent som i förra veckan gick ytterligare en tung pjäs in Castorem. PME:s tidigare betongchef och ordinarie ledamot i styrelsen, Alexander Mozalewski, tar över som ägare och vd.

– Jag har lämnat allt som har med PME att göra. Nu väljer jag att blicka framåt, säger han.

Veidekkes agerande gjorde Byggnads ordförande i Skåne, Jonas Sjöberg, mycket kritisk.
– PME och deras underentreprenörer följde inte spelreglerna. Om man nu vill göra rätt hade Veidekke inte gjort på detta sättet och tagit in ett bolag med den här bakgrunden. Man kan fråga sig om det är fråga om så mycket pengar att tjäna att man är beredd att skita i allt vi är överens om och hitta andra vägar runt, säger Jonas Sjöberg.

I samband med Alexanders Murs intåg på bygget visade det sig att Veidekke inte gjort en förstagångsanmälan till facket, på det följde förhandlingar om avtalsbrott. Samtidigt begärde Byggnads också att de och Veidekke tillsammans skulle granska de anställdas villkor och löner hos underentreprenören Alexanders Mur. Orsaken var de tidigare problemen man haft med bolagen under PME och att bolaget haft kopplingar dit.

– Men det blev blankt nej. De visade ingen vilja att tillsammans med oss reda ut vilka villkor de anställda har hos underentreprenören. Ett företag med den höga svansföringen rörande etik och moral som Veidekke har, borde man kunna vänta sig mer av, säger Jonas Sjöberg som frågar sig varför inte byggjobbarna får jobb hos Veidekke istället.

– När nu de är så duktiga och Veidekke behöver den här arbetskraften hade de kunnat anställa dem själva direkt.

Ulf Sterner är regionchef på Veidekke Bygg Syd. Han lämnar först uppgiften att Alexander Mur kontrakterats av ett stombolag men bekräftar sedan att Veidekke tagit in bolaget direkt.

Vilka kontroller gjorde ni av Alexanders Mur innan ni tog in dem?
– Då vi anlitar en underentreprenör gör vi en leverantörsbedömning i vår centrala leverantörsgrupp. Det innebär en ekonomisk kontroll, en mbl-kontroll, kontroll av företagshälsovård, att de redovisar in löner och har Fora. När det var ok, ska man göra en förstagångsanmälan till Byggnads, vilket vi missade.

Har ni granskat personkopplingarna mellan de tidigare bolagen och de som nu är verksamma på arbetsplatsen?
– Det har vi inte kontrollerat vid leverantörsbedömningen. Det pågår en generell diskussion inom Veidekke och jag tror att vi får lite mer riktlinjer framåt då det gäller våra underentreprenörer.

Ulf Sterner, regionchef, Region Bygg Syd på Veidekke. Pressbild: Veidekke

Byggnads ville gemensamt gå igenom företaget, villkor och löner, varför gick ni inte med på det?

– Byggföretagen, vår part, i den här diskussionen anser inte att vi ska göra den uppgiften, utan att det åligger Byggnads som skrivit avtalet med Alexanders Mur.

Varför anställde ni inte själva yrkesarbetarna på arbetsplatsen?
– Det är också en sak man måste överväga och vi talar om att utöka vår egen arbetsstyrka. Men här hade vi inga egna hantverkare på plats och då fanns inget naturligt lag att sätta dem i.

Byggnads tycker det är ett sätt att runda hävningen.
– Jag tycker definitivt inte vi rundat, vi har försökt lösa uppgiften på bästa möjliga sätt.

Alexander Mozalewski återkommer till Byggnadsarbetaren efter att ha haft möte med Byggnads avtalsansvarige i region Skåne, Roland Wiking.

Han säger att han lämnat alla uppdrag i PME och att han fortfarande är vän med ledningen men inte har något ihop affärsmässigt mer.

Det är väl fler som har gått över, bland annat en montageledare?
– Ja, och det kommer att komma fler personer till Castorum som tidigare har varit på PME. Under de sex år jag jobbat på PME har jag haft många kontakter. Jag vill plocka ihop dem som jag tycker om att samarbeta med och tycker om, säger Alexander Mozalewski.

– Oavsett bakgrund på folket i Castorem så kan jag garantera att människorna kommer att vara rent anställda utan några konstigheter, som facket har sagt om att de till exempel varit på Nova Ratio. Jag tittar på vilka anställningsvillkor jag kommer att hålla. Det är det viktigaste för mig.

Hur kan man vara säker på att era anställda får rätt lön?
– Det kan bara facket svara på genom en granskning av lönen, samt om de kräver in något annat. Byggnads får gärna komma hit och kolla vad vi betalar på svenska eller polska lönekonton. Det jag påtalat är att det inte kommer att finnas några underentreprenörer, utan jag bara kommer ha egen personal inom den yrkeskategori som vi jobbar; stommontage, armering och gjutning. Vi kommer dock att ta in till exempel utsättare, för det är ingen expertis vi har inom företaget, liksom heller inte inom håltagning.

Hur ser du på diskussionerna om PME som varit och hur de har skött sig?
– Jag är ju partisk i den frågan. Jag anser att PME har skött det bra, det har funnits minimala brister vilket vi har fått betala för på PME-tiden när jag var där. Det fanns ju brister i arbetsplatsanmälningar och annat runt det med ue, säger han.

Enligt honom har personal som jobbat inom PME aldrig haft problem med löner, till exempel.
Att han nu slutar är bland annat ett resultat av hävningen.
– Jag har väldigt mycket bra relationer med beställare. Att sitta här utfryst på arbetsmarknaden och att PME inte kan ta jobb av den ena eller andra gagnar inte mig i mitt arbetsliv, säger han.

Byggnads ordförande Jonas Sjöberg ifrågasätter upplägg där personer vandrar mellan bolag som får nya namn.
– Vi har ju haft stora problem med underentreprenörerna till PME och jag har inte jättemycket tillförlit till att det ska bli mer seriöst framöver. Men de får gärna bevisa motsatsen, säger han.

Enligt Roland Wiking har det inte funnits några felaktigheter eller tvister med varken Alexanders Mur eller Castorem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Veidekke bröt med PME – tog in samma personer via ny firma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig