info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Serneke och Veidekke bryter med byggbolag

Efter Byggnads krav på att flera stora huvudentreprenörer ska bryta med byggbolaget PME, har Serneke och Veidekke bestämt sig. Det skånska bolaget är inte välkommet i framtiden.

Tidigare har Byggnads regioner i Skåne och Mälardalen försökt att få flera stora entreprenörer att häva entreprenadkontrakten med den omdiskuterade Byggnadsfirman PME. Orsaken är enligt Byggnads att PME brutit mot regler i kollektivavtalet.

Därefter har Byggnads centralt gjort en egen utredning av bolaget. Och nu, efter centrala förhandlingar med Byggföretagen, som företräder företag som har kontrakt med PME, så har Byggnads sin ståndpunkt klar:

– Vi vidhåller hävningen och det betyder att företagen enligt kollektivavtalet är skyldiga att häva kontrakten med PME och att de har tid på sig fram till den 29 maj att göra det, säger Byggnads förbundsjurist Anneli Anderbjörk.

Nya brev har gått ut från förbundet till bland andra Veidekke, Serneke och Wästbygg.

Om företagen inte hörsammar kraven kan Byggnads stämma dem för kollektivavtalsbrott.

Vad tycker ni är särskilt allvarligt?

– PME har brutit och bryter mot ett antal bestämmelser i byggavtalet. De har anlitat underentreprenörer och bemanningsföretag utan att anmäla och förhandla med oss först vilket de ska, säger Anneli Anderbjörk.

Hon säger också att det finns misstankar om att PME brutit mot avtalet på flera andra punkter.

– Där håller vi nu på och utreder vilka fel de begått, säger Anneli Anderbjörk.

I dag står det alltså klart att Veidekke och Serneke bryter med det skånska bolaget.

– Vi kommer att häva våra avtal med PME. Så efter den 29 maj kommer de inte att finnas på våra arbetsplatser. Vi följer den begäran som Byggnads och Byggföretagen har enats om, säger Johan Live kommunikationschef Serneke.

”Veidekke har med anledning av Svenska Byggnadsarbetareförbundets begäran meddelat Byggnadsfirman PME AB att Veidekke häver parternas befintliga entreprenadavtal avseende byggnadsarbeten i Skåne” skriver Veidekke i ett pressmeddelande.

PME uppmärksammades tidigare efter att Byggnads upptäckt att deras polska underentreprenör, Nova Ratio, bara betalade löner på 25 kronor efter skatt. Platsen var Hemvistet, ett bygge i Malmö där Serneke var huvudentreprenör och Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, beställare. Bygget var klart förra året.

Nova Ratio vägrade betala högre löner till de anställda men gick med på att betala skadestånd till Byggnads på 1,7 miljoner. Dessa pengar har dock aldrig betalats ut. PME bröt med Nova Ratio och ersatte dem med ett annat polskt bolag, Agral Trade, men har även andra underentreprenörer.

Det var bland annat efter upptäckten om problem med löner som ytterligare fel uppdagades. Två av Byggnads regioner skrev då till PME:s kunder och ville att entreprenadkontrakten skulle hävas.

Det fick PME att reagera genom att stämma Byggnads till Arbetsdomstolen, AD, för att bolaget anser att facket har använt sig av en olovlig stridsåtgärd och ett agerande som skadar företaget. Man kräver att Byggnads först och främst ska betala 1,25 miljoner  kronor i allmänt skadestånd men säger att ytterligare krav kan komma. Huvudförhandlingen ska hållas i oktober.

Redan har en förberedande förhandling hållits om PME:s begäran att domstolen ska tvinga Byggnads att ta tillbaka kraven i breven. Om det ska domstolen fatta beslut före midsommar.

Byggnads hävdar att detta inte varit någon stridsåtgärd utan att man bara följt förhandlingsordningen i kollektivavtalet.

PME:s vd Paul Prieditis är upprörd över Byggnads fortsatta krav på att entreprenadkontrakten hävs.
– Vi tycker inte det här är bra på något sätt, detta med de stridsåtgärder som de vidtagit tidigare då Byggnads skickat brev till våra kunder, säger han.

Enligt Byggnads har ni inte anmält arbetsplatser och inte anmält och förhandlat om underentreprenörer enligt kollektivavtalet. Kommentar?
– Den enda saken vi lastats för var att vi inte skickat in några arbetsplatsanmälningar. Det är det enda som framförts till oss. PME har vid några tillfällen missat att lämna in arbetsplatsanmälningar och det är jättebeklagligt, säger han.

Han förnekar ansvar för Nova Ratios agerande och säger att uppsagda kontrakt får en stor påverkan på företaget.
– Upphävda kontrakt kommer att medföra att byggnadsfirmans framtid är under stor risk.

Serneke har PME kvar på två arbetsplatser i region Syd. Angående det som tidigare hände på Nova Ratio vid Sernekes arbetsplats Hemvistet, kommenterar kommunikationschefen Johan Live.

Arbetarna ska ha fått 25 kronor i timmen efter skatt, hur ser du på det?
– På våra arbetsplatser ska man följa de lagar och avtal som finns på svenska arbetsmarknaden.

Så ni hade inte gett ert godkännande till att Nova Ratio agerade på det här sättet?
– Nej.

Hur ser du på att de ändå kom in på er arbetsplats?
– Det är så klart inte ok, det var ju en underentreprenör till PME. Nu har ju den här processen haft sin gång och vi rättar oss efter de beslut som tas.

Uppdatering: Även Wästbygg bryter med företaget. Det framgick under tisdagseftermiddagen. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Serneke och Veidekke bryter med byggbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig