info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nästa kalldusch för Byggnadsfirman PME – "Får avsluta arbetena direkt"

Ett tredje storföretag, Wästbygg, bryter nu kontraktet med byggnadsfirman PME. Underentreprenören ska lämna arbetsplatsen med omedelbar verkan.

PME ska lämna bygget i Helsingborg enligt Wästbygg. Foto: Illustration/Riksbyggen

Idag har vi tidigare skrivit att Veidekke och Serneke säger upp kontrakten med sin underentreprenör Byggnadsfirman PME. Det sker efter en utredning av företaget som Byggnads gjort och som resulterat i centrala krav på flera entreprenörer att de ska bryta sina kontrakt med PME. Byggnads hävdar att bolaget gjort sig skyldig till flera brott mot kollektivavtalet.

Nu står det också klart att Wästbygg säger upp sitt kontrakt med underentreprenören.
– Vi bryter också kontraktet. Vi meddelade företaget muntligt igår och de får det skriftligt under dagen idag, säger Jörgen Andersson, koncernchef för Wästbygg Gruppen.

Läs också Serneke och Veidekke bryter med byggbolag

Varför bryter ni?
– Vi tycker inte att de uppfyller de krav vi ställer upp. Efter det som kommit fram finns inget alternativ utan vi måste bryta det här.

Var finns de idag?
– Vi har dem på ett projekt i Helsingborg där de har två kontrakt, ett att göra takarbete och ett att göra invändiga väggar.  De arbetena skulle vara klara fram till sommaren ungefär men de får avsluta arbetena direkt. Målet är att de ska avsluta den här veckan före helgerna.

Enligt Henrik Hopp, chef för Wästbygg region Syd, arbetar ett tiotal personer på arbetsplatsen där man bygger hyres- och bostadsrätter för Riksbyggen i området Drottninghög.
– Hävningen av kontrakten träder i kraft direkt och vi har sagt att vi avrundar de jobben. Det är utifrån den centrala förhandlingen Byggnads och Byggföretagen haft och efter kraven om hävning från Byggnads, säger han.

PME delar inte Byggnads syn på att företaget gjort allvarliga fel. Tvärtom har PME tidigare stämt facket till Arbetsdomstolen och kräver skadestånd. Man anser att facket använt olovliga stridsåtgärder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nästa kalldusch för Byggnadsfirman PME – "Får avsluta arbetena direkt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig