info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varslar och söker folk samtidigt: ”Måste agera fort”

Bemanningsbolaget Expandera Mera varslade anställda om uppsägning den 20 mars i år. Den 21 mars gick de ut med jobbannonser om att bolaget söker mer folk.

Den 20 mars blev anställda på Expandera Mera varslade. Dagen därpå sökte företaget personal via jobbannonser. Foto: Expandera mera / Mostphotos

Byggnadsarbetaren har fått samtal om att bemanningsbolaget Expandera Mera delat ut varsel om uppsägning ena dagen för att dagen därpå gå ut brett med jobbannonser. Och detta för yrkesgrupper som just blivit varslade i samma geografiska område. Till exempel snickare i Stockholm. ”Det här kan väl inte vara riktigt rätt” undrade en person som ringt.

Expandera Mera har under den senaste tiden varslat byggnadsarbetare över hela landet. I Stockholmsområdet handlar det enligt Byggnads om nästan 50 personer.

Patrycja Kobus är personalsamordnare på Expandera Mera. Hon förklarar att orsaken till att bolaget varslat är att efterfrågan från bolagets kunder har minskat.

– Det var många projekt som avslutades samtidigt. Sedan har våra kunder en kort uppsägningstid och det var stora projekt.

Vi söker folk men vi har inga uppdrag för de personerna

Ni varslade den 20 mars och sedan sökte ni ny personal den 21 mars. Hur går det ihop?

– Jag förstår att det kan kännas konstigt, men om man tittar på våra annonser så söker vi folk hela tiden. Vi söker folk men vi har inga uppdrag för de personerna utan det handlar om uppdrag i framtiden. När de projekten kommer in vet vi inte, men vi måste vara förberedda.

Så ni anställer inte utan knyter kontakt med personer som kan bli anställda senare?

– Ja, precis. Vi bygger en mapp med kandidater. Som bemanningsbolag måste vi agera fort. När en kund ringer och vill ha personal måste vi vara beredda. Ingen har tid att vänta.

Om ni plockar in nya som kan få arbete framöver, vad händer då med de som varslats om uppsägning eller helt enkelt blivit uppsagda?

– Först och främst ser vi till att återanställa vår varslade personal och de som slutat som har återanställningsrätt. Samtidigt hittar de som fått sluta andra jobb så vi måste se till att vi har annan personal när våra kunder hör av sig om nya uppdrag, säger Patrycja Kobus och fortsätter:

– Självklart följer vi återanställningsrätten och erbjuder de jobben först. De har företrädesrätt i nio månader.

De kan anställa men de måste ta in personerna som är varslade först

Byggnads Region Stockholm-Gotland har haft förhandlingar med Expandera Mera om varslen.

– De kan anställa men de måste ta in personerna som är varslade först. Bolaget måste följa turordningsreglerna när de börja anställa igen, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Bevakar ni på facket att detta går rätt till i detta fall eller ligger det på de som varslats?

– Jag skulle säga att vi är tvungna att hjälpas åt för vi ser en viss del, men framför allt så har de anställda kontakt med varandra. De måste vara med och bevaka situationen för vi ser ju inte alla arbetsplatser och är med överallt, säger Tomas Kullberg.

Vad har bolagen för ansvar att söka rätt på en tidigare anställd med tanke på återanställningsrätten?

– Det är aldrig prövat riktigt, men jag skulle säga att bolagen är skyldiga att skicka ett rekommenderat brev om de inte får tag på en person där de kan bekräfta att de sökt dem.

Så det räcker inte med ett samtal där ingen svarar?

– Nej, de ska kunna bevisa att de verkligen försökt nå person.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varslar och söker folk samtidigt: ”Måste agera fort”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig