info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varselvåg under hösten – storbolag drabbat

Flera tusen personer i byggbranschen förlorade jobbet förra året då de blev varslade om uppsägning.

Foto: Mostphotos

Under det sista kvartalet förra året kom flera större varsel i byggbranschen. Bland annat på NCC som varslade ett 70-tal anställda i Stockholm och ett 30-tal i Västerås. I december gick även ett medelstort byggbolag, Rosenta Bygg & Material, i konkurs. Då drabbades ett 80-tal anställda.

Statistik för Arbetsförmedlingen visar att totalt 3 810 personer anställda i byggsektorn blev av med jobbet förra året. Det är en ökning med 29 procent jämfört med 2017.

Läs också Efter varslet – så många får lämna NCC

Av samtliga som blev uppsagda 2018 förlorade 2 136 arbetet efter att företaget gått i konkurs. Kvarstår 1 674 som blev uppsagda då arbetsgivaren fattat beslut om att dra ner på antalet anställda. När det gäller uppsägningar på byggbolag som fortsatt vara verksamma är ökningen av antalet varsel 72 procent jämfört med 2017.

Antalet varsel pekar långsamt uppåt under året med en topp under oktober då 597 personer varslades om uppsägning.

Uppgången av antalet varsel är inte oväntad. Bostadsbyggandet har tappat tempo och det finns en viss osäkerhet när det gäller att starta upp nya bostadsprojekt. Boverket har till exempel dragit ner sina prognoser från 73 500 till 56 000 när det gäller antalet byggstarter under 2019. Det innebär ändå att bostadsproduktionen förväntas ligga kvar på en hög nivå jämfört med de senaste 30 åren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varselvåg under hösten – storbolag drabbat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig