info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vann lönestrid i domstol – men kan ändå bli snuvad

En jämtländsk isoleringsfirma har nyligen dömts att betala uteblivna löner till två tidigare anställda. Men det är inte säkert att de får igen sina pengar.

Isoleringsfirman har dömts ett flertal gånger i år. Foto: Liane M, Roland Magnusson/Mostphotos

I våras dömdes Granvolds Isolering AB i Arbetsdomstolen att betala 217 000 kronor för utebliven lön och semesterersättning till en tidigare anställd isoleringsmontör.

Nu har bolaget dömts igen. Enligt en aktuell tredskodom i Östersunds tingsrätt ska firman betala 57 000 kronor till en annan före detta anställd för utebliven lön, arbetstidsförkortning och semesterersättning samt brott mot semesterlagen.

Läs också Fler utsatta för isoleringsfirman: ”De är skyldiga mig 26 000”

Men det är inte självklart att de drabbade får sin uteblivna lön. Granvolds Isolering har det senaste året dragit på sig en lång rad domar och förelägganden. En mängd olika fordringsägare har ansökt om att få totalt 1,7 miljoner kronor från firman. Företaget ska dessutom betala 400 000 kronor enligt ett tiotal olika tredskodomar.

– En tredskodom innebär att du måste vidta de indrivningsåtgärder som gäller. Men bara för att man får en dom är det inte säkert att man betalar, säger Jörgen Nilsson, förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd.

Om ett bolag struntar i att betala och istället begärs i konkurs träder den statliga lönegarantin in. Men inte heller då är det säkert att tidigare anställda får full betalning, säger juristen.

– Det är ganska komplext. Det har att göra med olika fristtider, när man startar förhandlingen, hur långt bak i tiden kraven löper och vilka fordringar du har. Det beror också på om andra ansökningar ligger före. Det är jättesvårt att svara på hur mycket man får ut. Men bara för att man får en tredskodom får man inte automatiskt fullt betalt, säger Jörgen Nilsson som ändå tycker att tredskodomar är att se som en seger.

– Ja, det tycker jag man kan göra. Du har ju ofta vunnit allt du yrkat på, säger Jörgen Nilsson.

En tredskodom är en typ av dom som kan avkunnas när den ena parten inte kommer till rättegångsförhandlingen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vann lönestrid i domstol – men kan ändå bli snuvad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig