info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vägrade lämna ut utbildningsbevis: ”Finns ingen anledning att jävlas”

Ställningsföretaget Xervon ville inte lämna ut ställningsbyggarnas utbildningsintyg. De menade att intygen tillhörde dem. Nu backar företaget.

Ställningsbyggare på Xervons region i Örebro som valt att säga upp sig har försökt att få ut certifikat och intyg som visar vilka utbildningar de har gått. De frågade men fick ett nej till svar. Enligt uppgifter till tidningen ligger intygen inlåsta i ett kassaskåp på Xervons kontor.

Jan Bylock är skyddsombud på Xervon.

– Det har blivit en konflikt sedan ett par arbetstagare inte fått ut sina utbildningsbevis. De har sagt upp sig och regionalchefen vägrar lämnat ut dem, säger Jan Bylock och fortsätter:

– Det är skillnad om det är en dator eller liknande, det är Xervons egendom, men de här utbildningsbevisen är rimligen personliga.

Under den här processen har det även kommit fram att det är fler anställda på Xervon i regionen som inte fått ut sina utbildningsintyg. Det gäller alltså även de som fortfarande är anställda.

– Jag har inte jobbat så länge på Xervon och jag trodde att alla hade sina yrkesbevis på sig. Men så är det tydligen inte. Men de måste ha intygen för att kunna visa upp för till exempel myndigheter, säger Jan Bylock.

Jari Viitakangas, ombudsman på Byggnads region Örebro-Värmland.

Eftersom Xervon inte ville lämna ut intygen har Jan Bylock gått vidare för att driva ärendet. Jari Viitakangas är ombudsman på Byggnads Örebro-Värmland.

– Det finns ingenting i avtalet om att de här utbildningsbevisen ska delas ut till den anställda. Men om man går en utbildning via BYN så är de personliga och man skulle kunna tolka det som att även de här intygen är personliga. Men det är en tolkningsfråga.

Vad händer nu?

– Vi får se hur vi ska gå vidare. Det jag är mest sur på egentligen är att vi har ett stort företag som bråkar med före detta anställda. Det finns ingen anledning att jävlas med anställda bara för att de säger upp sig.

När vi når Jens Sjöberg, vd på Xervon, visar det sig att företaget har svängt.

Varför lämnar ni inte ut utbildningsbevisen?

– Självklart kommer vi att göra det. Killarna äger sina utbildningar och de här intygen, så det är klart att de som slutar ska få ut sina dokument i den mån vi har kort och intyg kvar.

Så nu kommer ni lämna ut korten?

– Ja, vi måste bara se var de ligger någonstans, men jag har instruerat regionchefen att lämna ut det vi har. När en utbildning är klar får de alltid ut diplom och kort, sedan är det tyvärr många som tappar bort dem på vägen. I just det här fallet är det två medarbetare som går till en större konkurrent. När vi på Xervon plockar över folk så har de ofta glömt eller tappat bort sina kort och då löser vi det genom att själva beställa ut nya. Den nya arbetsgivaren skulle kunna plocka ut nya kort i det här fallet, men om det är så att vi sitter på dokument så ska vi givetvis lämna ut dem, säger Jens Sjöberg och fortsätter:

– Sedan ska självklart alla som är anställda ha sina bevis på sig när de arbetar. Om de inte har det så är det något som gått fel och då måste det åtgärdas, avslutar Jens Sjöberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vägrade lämna ut utbildningsbevis: ”Finns ingen anledning att jävlas”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig