info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utsattes för mordbrand

Byggnads ombudsman och kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (s) utsattes i helgen för ett angrepp vid sin bostad. Polisen betecknar händelsen som mordbrand och hatbrott.

Runt 03.00 natten till söndag larmades polisen till Pierre Esbjörnssons bostad utanför Rydsgård i Skurups kommun. Då var en bil satt i brand och på den intilliggande garagebyggnaden hade en symbol för den nazistiska organisationen, Svenska motståndsrörelsen, sprejats.
Polisen rubricerar händelsen som mordbrand och utreder den som ett hatbrott.
-Det var risk för spridning av branden. Vi ser mycket allvarligt på detta och utredningen har hög prioritet. Det är allvarligt att en politiker, en person i demokratins tjänst, utsatts i sin yrkesutövning, säger Ewa-Gun Westford, polisens kommunikatör och pressansvariga i region Syd.

Avvaktar kommentarer

Pierre Esbjörnsson är kommunalråd för socialdemokraterna i Skurups kommun. Han är i grunden glasarbetare och ombudsman i Byggnads.
När Byggnadsarbetaren når honom idag vill han avvakta med att kommentera.
– I dagsläget kan jag inte kommentera något om händelsen eftersom det pågår en polisutredning, säger han.

Affischer med snara

Svenska motståndsrörelsen är, enligt polisen, sedan tidigare verksamma i området.
Bland annat rapporterade Skånska Dagbladet i maj om att affischer klistrats upp på Socialdemokraternas lokal i Skurup med bild på en snara från en lyktstolpe och orden ”Reserverad för folkförrädare”. Bildens avsändare var Nordfront, ett namn som Svenska motståndsrörelsen använder sig av.
–Det visar väl att vi får ett betydligt hårdare klimat, sa Pierre Esbjörnsson då till tidningen.

Anses våldsam

Svenska motståndsrörelsen beskrivs som en nazistisk organisation av stiftelsen Expo som kartlägger den här typen av rörelser. Expo beskriver den som Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utsattes för mordbrand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig