info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Utredning av dödsolycka nedlagd – kan komma att överklagas

Åklagaren har lagt ner förundersökningen efter dödsolyckan på Borealis i januari. En byggnadsarbetare dog efter att ha fallit från ett tak. Arbetsmiljöverket funderar just nu på om man ska begära en överprövning.

Byggnadsarbetaren föll 10-11 meter och skadades så illa att han dog. Foto: Hubert Elming/Mostphot

Vet du mer? Tipsa Byggnadsarbetaren!
red@byggnadsarb.se, 072-215 83 36

Olyckan inträffade på Borealis anläggning i Stenungsund den 24 januari i år. I samband med takarbete föll byggnadsarbetaren 10-12 meter och blev så illa skadad att han avled. Han var 32 år, kommer från Polen och var anställd på Vestkust Entreprenad, där han var på plats på sexmånadsbasis.

Vid olyckan pågick arbeten på taket till en magasinsbyggnad.

Läs också Nytt fall på olycksföretag – Arbetsmiljöverket åkte inte ut

– Han befann sig i gränsen mellan ett nytt och ett gammalt tak då han föll, berättar kammaråklagare Magnus Clase, vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål.

Arbetsmiljöverket har utrett olycksorsaken och anser att det var så allvarliga brister att man åtalsanmält såväl arbetsgivaren Vestkust Entreprenad som byggherren Borealis.

Åklagaren har sedan lagt ner förundersökningen eftersom han inte anser att det går att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott.

– Problemet är just att personen inte finns i livet och inte kan höras om vad som hände, vilka instruktioner han fått och varför han befann sig just där han gjorde. Han skulle inte varit där utan skydd. Varför han gick dit han gick är den avgörande frågan, säger Magnus Clase.

Arbetsmiljöverkets jurist Jonas Hamark, säger att verket nu analyserar att förundersökningen lagts ner. Det ska resultera i ett beslut om man ska begära en överprövning eller inte

Vad var det för fel och brister ni hittade som gjorde att ni åtalsanmälde?

– Det vill jag inte gå in på idag eftersom vi för en diskussion om överprövning. Då vi anser att någon har brutit mot reglerna ska vi enligt min mening åtalsanmäla, sedan är det åklagarens uppgift att bedöma vidare, säger Jonas Hamark.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.


Du läser: Utredning av dödsolycka nedlagd – kan komma att överklagas