info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Ställningsfusket

Utbildarna om fusket: "Låter helt omöjligt"

Utbildningsföretaget Suuab får kritik i Byggnadsarbetarens granskning. Företaget har bland annat drivit utbildningar åt No Problems Scaffolding, vars ställningar varit inblandade i fyra kända ras i år.

Vilket ansvar har ni för att se till att arbetarna har rätt förkunskaper och att de blir korrekt utbildade för att få ett utbildningsbevis?

– Arbetsmiljölagen ställer krav främst på arbetsgivaren, inte på oss. En utbildares ansvar är marknadsmässigt. Vi ger gedigna utbildningar och välkomnar förslag om kvalitetskrav och ansvar för utbildare, säger Fredrik Brandberg, vd och utbildare på Suuab.

Läs också Ställningsbyggarna hissar lönen ett bomlag

No Problems Scaffolding utbildar personal via er. De har haft ställningar med flera ställningsras i år, varav ett stort i Göteborg. Kommentar?

– Ett ställningsras är sällan beroende på ställningsbyggaren, det är andras ändringar som orsakar brister i hållfastheten. Om ställningsbyggaren ska hållas ansvarig så krävs en utredning där en åklagare styrker sin bevisföring. Att No Problems skulle varit orsakande har vi ännu inte sett, säger Fredrik Brandberg, som hänvisar konkreta utbildningsfrågor till Leif Pettersson, utbildare och företagets grundare.

I Frövi, i Örebro kommun, fick ett antal ställningsbyggare utbildningsbevis av er i stort sett över en natt. Hur är det möjligt?

– Det skedde inte över en natt utan på fredag eftermiddag, kväll och lördag förmiddag. Enligt ställningsföreskriften kan ställningsmontörer med ett utländskt certifikat behöva komplettera sin utbildning, vilket också skedde. Vi och företaget hade planerat en 16-timmarsutbildning, där hälften utgjorde förberedande självstudier. Studiematerialet hade skickats ut men den lärarledda utbildningen hade tidigare skjutits upp. Det var den vi nu genomförde, säger Leif Pettersson.

Byggnads och STIB har riktat kritik och sagt att det var omöjligt att hålla utbildningen på den här korta tiden.

– STIB har samma kompletteringsutbildning som vår och man ska tänka på att STIB är en konkurrent till oss. Kritik från Byggnads har jag inte hört talas om.

En av era kunder fick ett utbildningsbevis för att bygga väderskydd utan att ha fått någon lärarledd utbildning. Personen fick utbildningsmaterial och prov hemskickat, gjorde provet, skickade tillbaka och fick utbildningsbevis i att bygga väderskydd.

– Inte hos oss.

Jo.

– Det låter helt omöjligt.

Hur kunde det ske?

– I min värld kan det inte ske. Vi gör väderskyddsutbildningar i enlighet med reglerna, där man förespråkar 32 timmars utbildning varav minst hälften lärarlett. Eleverna får en del av utbildningsmaterialet hemskickat till sig och frågor de kan läsa in sig på och sedan är det två dagar lärarlett. Proven övervakas.

Faror med dålig ställningsutbildning
  • Man vet inte hur man ska bygga en ställning på ett säkert sätt.
  • Man kan inte bedöma och beräkna viktklasser.
  • Man vet inte hur man ska förankra säkert.
  • Man vet inte hur mycket påfrestningen på ställningen kan öka vid stark vind.
Över 1 000 skadade på 5 år
  • 2013–2017 anmäldes 1 026 olyckor med byggnadsställningar som lett till personskador. 672 av olyckorna berodde på fall, bristning, glidning eller ras. 707 inträffade i byggverksamhet.
  • En granskning av olyckor 2012–2016 visade att av 1 002 anmälda ställningsolyckor drabbade 106 ställningsbyggare och 693 andra byggrelaterade yrken.
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbildarna om fusket: "Låter helt omöjligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig