info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

USA lider brist på byggnadsarbetare

Efter finanskraschen 2008 börjar nu USA:s byggande vända uppåt igen. Men det är skriande brist på kompetent personal.

Samtidigt som varslen duggar tätt på hemmaplan brottas USA med det motsatta problemet. Byggandet ökar men det finns inte nog med kompetenta byggnadsarbetare kvar i branschen, skriver Svenska Dagbladet.
När finanskrisen slog till med full kraft efter att banken Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008, stendog byggandet i USA. Över två miljoner byggnadsarbetare blev uppsagda eller lämnade branschen frivilligt. Många av dem har fortfarande inte kommit tillbaka.

Bara temporär uppgång

För att komma tillrätta med den stora personalbristen satsar flera aktörer på att utbilda unga inom bygg för att fylla luckorna på arbetsmarknaden. Men uppsvinget i byggbranschen riskerar att bara bli tillfällig. Efter årsskiftet finns det en stor risk för att det så kallade fiskala stupet slår till. Då kommer antagligen byggandet stanna av igen.
– Så om en bank är lite räddhågsen för att låna ut pengar till byggprojekt redan nu blir det inte bättre av om det fiskala stupet snart leder till ytterligare åtstramningar för kreditgivare att låna ut, säger Linda Thomas på Job Corps som utbildar unga inom bygg till tv-kanalen CNBC.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: USA lider brist på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig