info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Uppmaningen till hundratals byggjobbare: Beblanda er inte med ortsbor

200 byggjobbare omfattas av särskilda restriktioner på Microsofts byggen i Gävle och Sandviken sedan ett klusterutbrott upptäckts. Byggnads får bara vistas i ett begränsat område av bygget och har dålig insyn.

Detta byggs: Microsoft- anläggning i Sandviken. Nu har bygget problem med klusterutbrott. Foto: RKD Design

Microsoft bygger nya datahallar i Sandviken och Gävle i Gästrikland. P4 Gävleborg var först med att rapportera om nyheten om ett stort klusterutbrott av covid-19 på byggena. Microsoft har testat ett 50-tal personer.

– Det handlar om ett tjugotal bekräftade fall över de senaste veckorna i Gävle/Sandviken, säger Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft.

Smittskyddsläkaren i region Gävleborg, Shah Jalal, har gått ut med särskilda rekommendationer till Microsoft. De går ut på att arbetarna inte ska beblanda sig med ortsbor utan bara träffa kollegor som jobbar på bygget.

Byggnadsarbetaren skrev tidigare om sanitära problem i bodetableringen. En person som befunnit sig på storbygget, där flera hundra personer jobbar, berättade att toaletter i bodetableringen frusit och att de inte fungerade under ett längre tag – och att det saknades rinnande vatten.

Personen ansåg att platsledningen inte hade prioriterat problemet och berättade om arbetare som hållit sig eller gått utanför området och kissat utan att kunna tvätta händerna.

– Det är allvarligt att man behandlar arbetare på det här sättet. Det är rena industrialismen på 30-talet när det gäller personalhantering – och farligt när det gäller smittspridningen av covid-19, sade personen, som ville vara anonym, till Byggnadsarbetaren.

Enligt Byggnads entreprenörslistor som gjordes för ett år sedan var 54 olika företag på bygget. Endast 19 av dem hade kollektivavtal när Byggnads då granskade listorna.

– Vi har ingen insyn. Vi har försökt, men det är mycket svårt. Det är utländska beställare (Microsoft) och de har tagit in stora utländska entreprenörer som i sin tur tar in andra utländska underentreprenörer. De svenska företag som vi har kontakt med utför mest markarbeten och vi får bara vistas inom ett begränsat område där de jobbar, säger Kjell-Åke Eriksson, regionalt skyddsombud i Gävle.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43c

Du läser: Uppmaningen till hundratals byggjobbare: Beblanda er inte med ortsbor