info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Frysta toaletter på Microsofts storbygge: "Som på 30-talet"

Frysta toaletter och brist på rinnande vatten. Förra veckan ska ha varit problematisk på Microsofts bygge av datahallar i Sandviken.

Toaletter i bodarna har frusit. Till höger syns en skiss på datacentret. Foto: Mostphotos/RKD Design

Microsoft bygger nya datahallar i Sandviken i Gästrikland under huvudentreprenören Winthrop engineering and contractings ledning. Men när kylan bet tag under förra veckan uppstod det problem för det irländska företaget.

En person som befunnit sig på storbygget, där flera hundra personer jobbar, berättar att toaletter i bodetableringen frusit och inte fungerade under ett längre tag – och att det saknades rinnande vatten.

Personen anser att platsledningen inte har prioriterat problemet och berättar om arbetare som hållit sig eller gått utanför området och kissat utan att kunna tvätta händerna.

– Det är allvarligt att man behandlar arbetare på det här sättet. Det är rena industrialismen på 30-talet när det gäller personalhantering – och farligt när det gäller smittspridningen av covid-19, säger personen som vill vara anonym.

Lars Kyed, som är ansvarig för bodetableringen på Cramo, säger att ungefär hälften av de runt 30 toaletterna frös under förra veckan. Han förklarar att problemen uppstått på grund av bristande strömförsörjning.

– De drar fram för lite ström till bodarna. Winthrop har helt enkelt prioriterat bygget istället för bodarna. Vi är oskyldiga men får ta reda på deras skit, säger han och påpekar att så länge det finns för lite ström och det är kallt ute så kommer toaletterna att fortsätta frysa.

Colin Roddy är projektchef på Winthrop i Sandviken.

– Det finns en del sanning i det du berättar, men det är överdrivet. Jag får inte tala med media om det här projektet och kan tyvärr inte prata med dig, säger han.

Byggnadsarbetaren har både mejlat och ringt till Winthrops huvudkontor på Irland, men inte fått något svar.

Frej Werner är Microsofts projektledare på bygget. Han anser att det hela handlar om en mindre störning.

– Det stämmer att vi hade problem i fredags, på grund av frysning. Det är fullständigt åtgärdat idag. Under tiden har vi ställt in toaletter och vattenposter på byggarbetsplatsen, säger han.

Men vi har fått uppgifter om att toaletterna inte fungerat under en längre tid, att arbetare inte har kunnat tvätta händerna och att de har fått gå iväg och kissa.

– Det stämmer inte. Det var en störning en kort tid och vi åtgärdade det omedelbart.

Enligt Cramo har strömförsörjningen till bodarna varit för dålig eftersom Winthrop har prioriterat bygget istället för bodarna. Hur ser du på det?

– Det kommenterar jag inte närmare.

Är det här löst för gott nu?

– Man ska komma ihåg att det här är en byggnadsarbetsplats och att man har en tillfällig ström och därför kan det uppstå sådana här korta avbrott.

Annons
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43a

Du läser: Frysta toaletter på Microsofts storbygge: "Som på 30-talet"