info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Föll fyra meter på Northvolt – underentreprenör dömd

Montören föll fyra meter och fick flera ryggfrakturer. Nu har en underentreprenör dömts för olyckan på Northvolt 2021.

En underentreprenör på Northvolt döms till företagsbot efter en fallolycka 2021.
Montören skadades svårt i fallolyckan. Nu har ventilationsföretaget på Northvolt dömts för arbetsmiljöbrott. Foto: Northvolt, Jonas Westling (montage)

Företaget hade skickat upp montören för att lägga silikon i skarvarna på ett innertak. Men taket gav vika för mannens vikt. Han föll fyra meter, landade illa och fick frakturer på flera ryggkotor.

Skadorna var inte livshotande men allvarliga och montören opererades akut med stabiliserande ryggimplantat. Han var sjukskriven i tolv månader efter olyckan.

LÄS OCKSÅ: Överlevde Northvolt-olyckan – tvingas amputera

Mannen arbetade för ett utländskt ventilationsföretag, en av de underentreprenörer som arbetade med innertaken på Northvolts fabrikslokaler i Skellefteå.

Nu har underentreprenören dömts för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada och ska betala 350 000 kronor i företagsbot.

”Hade en tillräcklig riskbedömning genomförts hade det uppmärksammats att det innebar risker att beträda innertaket”, skriver Skellefteå tingsrätt i domen.

LÄS OCKSÅ: NCC-anställd död efter olycka på Northvolt

Olyckan inträffade på Northvolt Ett i Skellefteå den 11 mars 2021. Domen i tingsrätten kom i december 2023.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Svåra olyckor på Northvolt

Den 13 december 2023 omkom en byggnadsarbetare i en olycka på Northvolt. Mannen var i 60-årsåldern och anställd av NCC. Han fick ett gaffelstativ över sig när ett väderskydd skulle monteras.

En yngre byggnadsarbetare, som jobbade åt NCC men var anställd av ett annat bolag, skadades svårt i olyckan och tvingades amputera en del av sin arm.

Den 15 december 2023 avled en man i 25-årsåldern som jobbade med Northvolts batteriproduktion. Mannen hade skadats i en explosion den 4 november, rapporterar industriarbetarnas tidning Dagens Arbete.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Föll fyra meter på Northvolt – underentreprenör dömd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig