info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tyst minut för de döda: "Hade lika gärna kunnat vara jag"

En vecka efter efter hissolyckan med fem döda i Sundbyberg hölls en tyst minut på byggen runt om i landet under måndagen. "Det hade lika gärna kunnat vara jag", säger en byggnadsarbetare som deltog.

Det hölls en tyst minut på landets byggarbetsplatser.
Bosse Brewitz, Joakim Stafsudd och Jonas Ekström var några av många som fanns på plats för att hedra de som dog förra veckan. Foto: Margite Fransson

I Sundbybergs centrum bygger Veidekke just nu ett nytt huvudkontor. På arbetsplatsen var arbetarna tydligt tagna i samband med att en tyst minut hölls efter förra veckans tragiska händelser i Ursvik och Skellefteå.

Joakim Stafsudd är huvudskyddsombud centralt på Veidekke.

– Det känns bra att hela branschen kliver fram och belyser detta med farorna. Det ska inte behöva ske att människor dör på jobbet. Alla vi i branschen har varit med om att det varit nära att hända en olycka. Det finns en tyst acceptans i branschen att det är farligt och nu hoppas jag att vi en gång för alla tar itu med det.

Mer vaksam efter dödsolyckan

På platsen jobbar Jonas Ekström, regionalt huvudskyddsombud, som också har tillsyn över flera arbetsplatser. Han tyckte det kändes viktigt att hedra de omkomna.

– Det känns viktigt att respektera och hedra de döda, det kunde ha drabbat vem som helst i branschen säger han.

LÄS MER: Svart vecka i byggbranschen

Bosse Brewitz, glasmästeriarbetare, är också tagen av händelsen förra veckan.

– Det är tragiskt det som hänt. Det hade lika gärna kunnat vara jag. Jag åker runt på många olika byggen och gör jobb. Jag är inte rädd men mer på min vakt. Jag åker fortfarande hiss men det är läskigare.

Tyst minut på landets arbetsplatser.
Tomas Kullberg och Johan Lindholm deltog på en tyst minut vid en av Veidekkes byggarbetsplatser. Foto: Margite Fransson.

Även Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och Tomas Kullberg, ordförande för region Stockholm-Gotland, var på plats.

– Det är helt oacceptabelt att människor dör på arbetsplatserna. Det känns tungt. Alla dessa människor som aldrig får komma hem mer till sina familjer, säger Johan Lindholm.

Han fortsätter:

– Man måste sluta stycka upp arbetsplatserna och det ska kosta direkt för arbetsgivarna med kraftiga sanktioner när de inte följer reglerna.

I bakgrunden går bygghissen. Den var besiktigad samma morgon som olyckan inträffade pvid olycksplatsen i Ursvik.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Tryggare arbetsplatser – det här vill facket se

Byggnads vill se åtgärder för att olyckor i byggbranschen ska förhindras. Bland annat vill de:

  • Få striktare regler kring antal underentreprenörer och att företag bygger med egen personal. Många underentreprenörer och bemanningsföretag försvårar planering och ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
  • Se fler kontroller och större sanktioner mot de som inte följer lagen.
  • Att Arbetsmiljöverket får större resurser och ökade möjligheter att samarbeta med andra myndigheter.
  • Att den osunda konkurrensen ska stoppas. Oseriösa företag fuskar med arbetsmiljön och konkurrerar ut seriösa bolag, som lägger den tid som krävs på att skapa säkra och effektiva arbetsplatser.

Källa: Byggnads

Michael Toll, reporter
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tyst minut för de döda: "Hade lika gärna kunnat vara jag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig