info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SVART VECKA I BYGGBRANSCHEN: "Nu måste regeringen ta krafttag"

Byggnads högsta ansvarige för arbetsmiljö kräver omedelbara krafttag för att öka säkerheten i svensk byggbransch. Och fler oanmälda inspektioner ska nu göras på byggarbetsplatser.

Johan Torstensson-Aas, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads. är chockad efter veckans dödsolyckor. Foto: Ivar Andersen/Byggnads/Northvolt

Den svarta veckan för byggbranschen blev ännu svartare efter olyckan på Northvolt-fabriken i Skellefteå under torsdagen, då en NCC-anställd avled.

Johan Torstensson-Aas är arbetsmiljöansvarig ombudsman på Byggnads. Trots att han är väl medveten om riskerna i den svenska byggbranschen är han chockad över händelserna. Nu kräver han omedelbara åtgärder från högsta ort.

 Nu måste regeringen ta krafttag

– Det är oerhört tragiskt och ofattbart. 6 döda under en vecka, det får bara inte hända. Nu måste regeringen ta krafttag och prioritera arbetsmiljöfrågorna i byggbranschen. Vi går mot ett mycket mörkt rekordår i antal dödsfall i branschen.

”Korta byggtider”

– Regeringen har en nollvision för dödsolyckor men det fungerar inte. De många olyckorna gör det tydligt att byggbranschen i många delar inte bedrivs på ett sunt sätt. Det är korta byggtider, uppstyckade entreprenader, otydliga krav på kunskap hos arbetsgivaren och bas U, otillräcklig myndighetskontroll och ett upphandlingssystem som inte säkerställer en god arbetsmiljö. Man går oftast på lägsta pris.

40 miljoner kronor extra

Arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L) och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) höll under fredagen en pressträff om dödsolyckorna på svenska arbetsplatser.

–Vi kan konstatera att vi har en dyster trend och en fruktansvärd utveckling. Vi har haft en sorglig vecka och ett sorgligt år, säger Johan Persson.

Det regeringen vill göra nu är att ge Arbetsmiljöverket 40 miljoner kronor i ökade anslag. Målet är att fler fysiska oanmälda inspektioner ska ske på byggarbetsplatser.

– Syftet med detta är att kontrollera att arbetsgivare lever upp till arbetsmiljölagstiftningen. Vi ser det som oroväckande att allt fler jobbar på arbetsplatser utan skyddsombud. Skyddsombud kan rädda liv, säger Paulina Brandberg.

Enligt henne finns det idag företag som skapar sig en konkurrensfördel genom att tumma på säkerheten.

– Ska vi få ner dödsolyckorna måste vi dels underlätta för de som vill göra rätt, dels gå kraftigare fram mot de som vill göra fel, säger hon.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SVART VECKA I BYGGBRANSCHEN: "Nu måste regeringen ta krafttag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig