info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tyska byggare får rekordlyft

800 000 byggnadsarbetare får störst lyft av alla yrkesgrupper i landet, enligt tyska fackförbundet IG Bau.

Foto: Colourbox

Omkring 2 000 kronor mer i månaden kan en tysk yrkesutbildad byggnadsarbetare räkna med från och med maj månad. Det står klart sedan det tyska byggfacket IG Bau och byggindustrin kommit överens om ett nytt löneavtal.

Avtalet gäller omkring 800 000 byggarbetare. Enligt fackförbundet IG Bau ger avtalet löneökningar på 5,7 procent i västra Tyskland och 6,6 procent i östra Tyskland.

– Tyskland upplever en stark ekonomisk tillväxt och byggbranschen står på topp. Byggnadsarbetarnas förväntningar på denna löneomgång var höga i motsvarande grad. Och nu har vi nått ett genombrott, säger Robert Feiger, ordförande för IG BAU.

Avtalet ger också engångsinbetalningar på 2,75 procent i väst och 0,63 procent i öst. Enligt Robert Feiger är löneavtalet det högsta som tecknats i Tyskland i år.

Avtalet gäller från den 1 maj 2018 till den 30 april 2020. Överenskommelsen ska nu klubbas av de kollektivavtalsslutande parterna senast i slutet av maj.

IG Bau

 

IG Bau står för Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt (”Industrifacket för bygg, jordbruk och miljö”). Fackförbundet är det fjärde största industrifacket i Tyskland och organiserar 350 000 medlemmar.

 

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tyska byggare får rekordlyft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig