info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tydligast vann i stort avståndsmätartest: "Inget onödigt krångel"

Enkelheten vann. Den bästa avståndsmätaren är snabb, tydlig och tålig. Onödigt krångel blev däremot sågat av testpanelen.

Rörmontörer och rörsvetsare på Bravida fick testa följande avståndsmätare: Hilti, Leica, Makita, Bosch, Milwaukee och Prexico, alla i prisklassen runt 1 500 kronor. Huvudsyftet var att testa hur bra mätarna fungerar i jobbet. Vvs-montörerna arbetade under testperioden på Astra Zeneca i Södertälje och använde bara avståndsmätare för att mäta längre avstånd, inomhus. En vinnare utkristalliserade sig: Hilti. På andra plats, med nästan lika många poäng, kom Leica.
– Hiltin PD5 har inga andra funktioner än att mäta avstånd. Det är bara en knapp att trycka på. Den är snabb, tydlig och tålig. Tappar man den från en lift är det bara att gå och hämta den, säger Henrik Hansen.

LÄS MER: Kolla in alla betyg och kommentarer här. (PDF-dokument, 330 kB)

Vi sitter i Bravidas varma bod inne på Astra Zenecas stora industriområde. Bravida sköter ventilation, vatten, gaser, avlopp, tryckluft och fjärrvärme åt Astra sedan många år. Henrik är en av de mest teknikintresserade i bygglaget. Det märks att han är noga med detaljer: till exempel gillar han att knappen på Hilti är lite nedsänkt eftersom man då känner knappen med handskar på, vilket är bra när man sträcker armen högt upp och mäter ovanför huvudet.
Den enda nackdelen med Hilti är, anser Henrik, att den inte kan dra ifrån eller lägga till mått.

Johan Ländin tycker att Leica D110 är bäst.

– Jag hade önskat att den hade en plus- och minus-knapp.
Johan Ländin, som tillfälligt förflyttats till ett bostadsrättsbygge i Stockholm när han intervjuas, har en annan favorit, Leica D110.
– Leican är min favorit, helt klart bäst, säger Johan.
Gemensamt för Leica och Hilti är att de är enkla i sitt utförande. Både Hilti och Leica kan lagra ett mätvärde i minnet, vilket räckte gott för våra rörisar i pilotgruppen. Som god trea när testresultaten räknas samman, placerar sig Bosch GLM 50C. Bosch är den mest avancerade avståndsmätaren i prisklassen runt 1 500 kronor. Den kan mäta lutning, area, ytor, volymer, Pythagoras sats och föra över värden trådlöst till mobil eller surfplatta. Men för vår pilotgrupp som fokuserar på användarvänlighet drog de avancerade funktionerna ner betyget.
– Säkert jättebra, men väldigt avancerad för mina arbetsuppgifter, säger Michael Shahho.

Han är inte ensam om att tycka så.
– Boschen är mycket kompetent, men krånglig. Symbolerna är inte självklara. Det känns rörigt med så många knappar. Den är också väldigt känslig och tvekar ibland. Ibland tar den inte mätvärden när man vill få fram ett värde, säger kollegan Henrik.
Den avståndsmätare som får sämst betyg är Milwaukee LDM 50. Detta beror främst på att den mäter flera centimeter fel. Detta faktum överskuggar allt.
– Det är ju grundläggande att en mätare mäter rätt. Jag sätter en etta på den, säger Henrik.
Alla avståndsmätare är dammskyddade och vattenstänk-täta (minst IP54). De är också täckta med någon form av stötdämpande material och har en mer eller mindre avancerad minnesfunktion. Några har blåtand och mätvärden kan överföras till mobilen, men detta var inget som intresserade våra jobbfokuserade rörisar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tydligast vann i stort avståndsmätartest: "Inget onödigt krångel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig