info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvetydig byggkonjunktur

Konkurserna fortsätter öka i byggbranschen, trots en minskning i andra branscher och trots att utvecklingen är positiv i övrigt. Det visar statistik från upplysningsföretaget UC.

Tack vare en kraftigare nedgång i mars minskade det totala antalet svenska företagskonkurser med två procent sett till hela det första kvartalet i år. Jämförelsen görs mot samma period förra året. Byggindustrin bryter dock det mönstret. Där har konkurserna ökat med arton procent i år. Förra året gick 226 byggföretag i konkurs under det första kvartalet, i år är motsvarande siffra 267.

Tvetydig utveckling

Samtidigt pekar exempelvis Konjunkturinstitutets barometrar för i år uppåt för byggbranschen. UC:s marknadschef Roland Sigbladh tror att en förklaring till att konkurserna ändå blivit fler kan vara att det funnits för många byggföretag i Stockholmsområdet.
– Konkursuppgången i byggsektorn kan synas förbryllande då efterfrågan är fortsatt stark och läget ljust i branschen, förutom möjligen brist på arbets­kraft. Konkursökningen för bygg är dock till stor del ett Stockholmsfenomen denna gång, vilket kan tyda på viss överetablering, säger han i en kommentar till statistiken.

Minskning i alla andra sektorer

UC delar upp marknaden i fyra stora branschsektorer; byggindustrin, handeln, tjänstesektorn och tillverkningsindustrin. Det är endast i sektorn byggindustri som konkurserna har ökat under årets första kvartal jämfört med förra året.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvetydig byggkonjunktur

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig