info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Tveksamt om mer byggs"

Sveriges Byggindustrier är kritiska mot regeringens planerade investeringsstöd till byggande och upprustning av bostäder. Byggnads tycker att satsningarna är otillräckliga.

Regeringen presenterade i går ett investeringspaket för fler jobb, satsningarna ska finnas med i den kommande budgetpropositionen. En stor del handlade om byggande, bland annat investeringsstöd till både bostadsbyggande och till renovering av miljonprogramshus.
Arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier är kritiska till planerna på investeringsstöd. De skriver i ett pressmeddelande att de är tveksamma till om regeringens förslag verkligen kommer leda till att fler bostäder byggs.
– Erfarenheter från tidigare perioder där investeringsbidrag funnits har visat att det inte bidragit nämnvärt till att öka bostadsutbudet, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier i pressmeddelandet.

”Rörligheten behöver förbättras”

Han menar att helt andra åtgärder krävs för att få fart på bostadsbyggandet.
Avgörande är att rörligheten på bostadsmarknaden förbättras, att kapitalsvaga hushåll ges möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden samt att vi får en långsiktighet istället för tillfälliga stöd, säger han.

”Lägg pengarna på bostadsbidrag”

Vidare säger Ola Månsson att Sveriges Byggindustrier vill att miljonprogramsområden ska rustas upp, men att man inte vill att det sker med hjälp av investeringsstöd.
Pengarna som nu satsas borde istället gå till individuellt stöd i form av bostadsbidrag och fastighetsägarna få möjlighet att skapa lönsamhet genom renoveringarna.

Byggnads: ”otillräckligt”

Från Byggnads håll välkomnas regeringens initiativ, samtidigt som det poängteras att satsningarna ses som otillräckliga för att pressa ner arbetslösheten.
Vi måste få en ny ekonomisk politik där våra politiker gör stora satsningar på bostadsbyggande och infrastruktur, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar på Byggnads hemsida.

LÄS MER: 5,5 miljarder i bostadsstöd

”Bostadspolitik måste få kosta”

Han säger vidare att satsningen på att upprusta bostadsområden är välkommen. Men han pekar på att segregationen är utbredd och att ungdomar inte kan flytta hemifrån.
Därför är satsningen även här alldeles för liten. Vi behöver en bostadspolitik värd namnet, som måste få kosta och vi behöver den nu, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Tveksamt om mer byggs"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig