info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två byggbolag i konkurs – över 50 byggnadsarbetare blir av med jobbet

En radikal förändring på marknaden – samtidigt som kostnaderna har skenat i pågående projekt. Det är de främsta anledningarna till att Wino-koncernen nu har försatt två av sina byggbolag i konkurs.

Över 50 byggnadsarbetare blir arbetslösa
När de två byggbolagen har gått i konkurs innebär det att 58 byggnadsarbetare blir arbetslösa. Foto: Mostphotos

Det rör sig om Byggbolaget i Vetlanda AB och Eriksson och Lönn bygg AB, som i förra veckan försattes i konkurs av ägaren Wino-koncernen.

Wino-koncernen köpte så sent som i mars 2023 in de båda byggföretagen och målet var att skapa ”en ny stark struktur”. Men så blev det alltså inte.

I november varslades hälften av personalen på ett av byggföretagen, något som Byggnadsarbetaren tidigare skrivit om. Och det slutar nu med att båda företagen läggs ner.

”Då marknaden radikalt förändrats med minskad orderingång som följd och stora kostnadsökningar i pågående projekt ser vi ingen annan möjlighet än att försätta de båda under året inköpta bolagen i konkurs”, skriver Wino Holding på sin hemsida.

– Det man kan säga är att branschen inte är med oss nu. Det är fastighetsbranschen och byggbranschen som ska offras för att rädda kronan, men det är ingen hållbar lösning, säger Richard Nordh ordförande på Wino Holding AB.

LÄS ÄVEN: Skanska säger upp personal – igen

Över 50 byggnadsarbetare blir arbetslösa

Totalt berörs ett 70-tal anställda. 58 är byggnadsarbetare, fördelat på de två bolagen, enligt Richard Nordh.

– Det är tragiskt för alla inblandade, även om vissa kommer få vidare anställningar i andra bolag i koncernen, säger han.

Hur känns det?

– Absolut inte bra. Vi förlorar värdefull personal som vi har månat om. Det är riktigt tråkigt. Det är en risk att de försvinner till andra branscher vilket självklart är bra för den enskilde, men det kan gå fort innan det pekar uppåt igen – och då finns det ingen personal att anställa.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två byggbolag i konkurs – över 50 byggnadsarbetare blir av med jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig