info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska säger upp 47 byggnadsarbetare: "Ser väldigt tufft ut"

47 byggnadsarbetare. Så många har totalt sagts upp i Skanskas norra region.
– Det har varit färre projekt, men det kommer ändå alltid som en överraskning, säger mb-ledamot Alf Hinders.

Skanska tvingas säga upp många byggnadsarbetare.
47 byggnadsarbetare måste sluta på Skanska på grund av det rådande läget. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren skrev i december om att tolv byggnadsarbetare sägs upp på Skanskas Umeåavdelning när bostadsbyggandet minskar.

Nu visar det sig att det är många fler som är drabbade. Totalt har nu 47 byggnadsarbetare sagts upp i Skanskas region hus norr på grund av arbetsbrist. Det rör sig om byggjobbare från Uppsala i söder till Kiruna i norr.

– Det är tråkigt. Vi har drabbats hårt när byggverksamheten dyker och det blir nerdragningar, säger Alf Hinders, sammankallande mb-ledamot i Dalarna, i Skanska region hus norr.

”Det blir alltid oroligt”

Varslet kom i november, därefter var det förhandlingar i december ute i  de fem distrikten. Före jul stod det klart att totalt 47 av totalt 175 yrkesarbetare får uppsägningslappen. Det handlar om 31 snickare, fem betongarbetare och tio lärlingar.

– Det är många yngre byggnadsarbetare med familj som har lån på lägenheter och hus som drabbas. Det blir alltid oroligt med ett varsel, säger Alf Hinders.

Var varslet väntat?
– Det har varit färre projekt, men det kommer ändå alltid som en överraskning. Flera skyddsombud är också varslade och det är inte alltid lätt att få tag på skyddsombud.

”Det är väldigt tråkigt, särskilt med tidpunkten, lagom till jul”

”Ser väldigt tufft ut”

Olle Rundgren, pressansvarig på Skanska, bekräftar uppsägningarna.

– Det är väldigt tråkigt, särskilt med tidpunkten, lagom till jul. Det ser väldigt tufft ut och det ser inte ut som det blir någon ljusning under det här året.

Vad är orsaken?
– Nedgången på bostadsmarknaden som har påverkat hela regionen. Bostadsmarknaden har varit ovanligt trög. Det har också varit lägre orderingångar på kommersiella fastigheter.

Finns det chans till återanställningar?
–Ja, om det dyker upp nya projekt, men det är inget som vi ser i nuläget.

LÄS MER: Varslad från byggjobbet? – så gör du nu

”Minus i hela branschen”

Varför drar Skanska ner så mycket i norra delarna av Sverige?
– Det är inte bara norra delarna som är drabbas. Vi har även haft en övertalighet i Väst- och Sydsverige. Det är en tuff marknad, helt enkelt, säger Olle Rundgren.

Byggnadsarbetaren har även fått uppgifter från mb-ledamöter i Skanskas andra regioner när det gäller uppsägningar.

I Skanskas region hus syd blev sju byggnadsarbetare uppsagda i oktober förra året på grund av arbetsbrist i turområdet Helsingborg.

– Bostadsproduktionen är på minus i hela branschen. Det är nerdragningar på hussidan, medan anläggningssidan på Skanska går rätt bra, säger Jonas Lyberg, sammankallade mb-ledamot.

”Det är många unga som försvinner”

”Många unga försvinner”

Även i Skanskas region hus väst har det skett uppsägningar. Tolv byggnadsarbetare har sagts upp i Örebro och i oktober blev 15 byggnadsarbetare av med jobbet i Halland.

– De som hade jobbat längst tid i Halland hade jobbat 12 år i Skanska. Det är många unga som försvinner, säger Fredrik Byrelius, mb-ledamot i Skanskas region hus väst.

I Skanska region hus norr har det även lagts varsel på tjänstemannasidan, men det är oklart hur många som i slutändan blir uppsagda. Här pågår fortfarande förhandlingar.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska säger upp 47 byggnadsarbetare: "Ser väldigt tufft ut"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig