info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varslad från byggjobbet? – så gör du nu

Arbetsbrist har lett till flera stora varsel inom bygg. Kanske är du själv drabbad?
Tänk på det här när du får uppsägningslappen.

Allt fler varslas från jobb på byggen runt om i Sverige. Foto: Mostphotos Foto: Mostphotos

Så gör du om du blir varslad från byggjobbet

1 / Det första du ska tänka på när du blivit varslad

Varsel Det är arbetsgivaren som säger upp på grund av arbetsbrist och har därför skyldighet att förhandla uppsägningen med facket, annars är det brott mot mbl (medbestämmandelagen) och las (lagen om anställningsskydd). Det gäller även om arbetsgivaren inte tecknat kollektivavtal. Kontakta Byggnads region eller fackligt förtroendevalda för att höra om allt har gått rätt till eller om du inte vet om uppsägningen har förhandlats.

2 / Ta reda på vad du har för försäkringsskydd vid uppsägning

Du kan ha rätt till försäkringar vid uppsägningen, exempelvis TSL Trygghetsfonden som är en omställningsförsäkring och AGB som är en försäkring om avgångsbidrag och betalas ut som ett engångsbelopp från 40 års ålder. Kontakta en försäkringsinformatör hos Byggnads för att få mer information om vilka villkor som gäller.

Läs även: Varnar för fler varsel 

3 / Återanställning efter uppsägning

Du har rätt till återanställning om du har varit anställd mer än tolv månader under de senaste tre åren. Men du måste göra anspråk på företrädesrätten för att den ska gälla. Byggnads rekommenderar att anmälan görs skriftligt och kontakta Byggnads om du behöver hjälp. Återanställningsrätten gäller i nio månader efter din sista anställningsdag.

4 / Anmäl dig som arbetssökande efter uppsägning

Anmäl dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen senast din första arbetslösa dag om du ska söka ersättning från a-kassan. Även om du har anmält dig som arbetssökande direkt när du är varslad så måste du kontakta Arbetsförmedlingen på nytt och meddela att du nu är helt arbetslös och kommer att ansöka om ersättning från a-kassan. När du gör det påbörjar a-kassan din ansökningsprocess. Du har också rätt att söka jobb på betald arbetstid.

Se till att arbetsgivarintyget är rätt ifyllt, annars kan det ta lång tid att få ut din ersättning

Per Jansson, ombudsman på Byggnads

5 / Skaffa arbetsgivarintyg

Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att ge dig ett arbetsgivarintyg när du slutar din anställning. Intyget krävs för att få ut din ersättning från a-kassan. Påminn arbetsgivaren om du inte fått något intyg.

6 / Skicka in dokument till a-kassan

Glöm inte att skicka in arbetsgivarintyg till Byggnads a-kassa, så fort du har fått det. Du ska också skicka in anmälan om arbetslöshet till a-kassan. Ju fortare du skickar in rätt ifyllda dokument desto snabbare går hanteringen. Tänk på att du också kan ha rätt till sänkt medlemsavgift, när du är arbetslös.
”Ansök om en lägre medlemsavgift hos din region. Det kan göra skillnad”, säger Per Jansson, ombudsman på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varslad från byggjobbet? – så gör du nu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig