info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varnar för fler varsel: ”Går mot en mörk framtid”

Varslet på JM är långt ifrån de enda som drabbat byggbranschen den senaste tiden. Nu varnar Byggföretagens chefekonom för att vi bara sett början.

Byggföretagens chefekonom Fredrik Isaksson varnar för att vi bara sett början när det gäller varsel inom bygg. Foto: Byggföretagen, Mostphotos

Under årets tre första månader varslades 1 598 personer om uppsägning inom byggverksamheten, vilket är en ökning med 929 personer jämfört med samma period 2022. Ökningen av antalet byggvarsel har en direkt koppling till det rådande ekonomiska läget.

– Hushållen pressas hårt av inflationen och snabba räntehöjningar och få är intresserade av att köpa ny bostad, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

Bostadsbyggandet började att minska 2022 och raset fortsätter. Prognosen är att det påbörjas 25 500 bostäder i år, enligt Byggföretagens senaste konjunkturrapport.

– Det är mer än en halvering av bostadsbyggandet jämfört med toppåret, då det var 67 600 bostäder, förklarar Fredrik Isaksson.

Totalt sett minskar bygginvesteringarna i år med 14 procent. Den största smällen är nybyggnationen, där man räknar med en minskning på 42 procent jämfört med 2022.

– Nyproduktionen går en mörk framtid till mötes. Det är både bostadsrätter, hyresrätter och småhus som dyker i år.

Fredrik Isaksson tror att det kommer fler varsel inom bygg framöver.

– Det har varit en god nivå de senaste åren och många företag har fullt upp till sommaren, men sedan börjar orderböckerna att se rejält tunna ut. Till hösten är jag ganska orolig över läget, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varnar för fler varsel: ”Går mot en mörk framtid”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig