info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tuff konkurrens bakom byggkonkurser

Antalet företagskonkurser har under året ökat mindre i byggindustrin än på arbetsmarknaden totalt. Samtidigt är bygg fortfarande en av de sektorer som drabbas av mest konkurser.

Hittills i år har 781 företag i byggindustrin gått i konkurs. Förra året var motsvarande siffra 734. Det innebär att det har skett en ökning med sex procent, enligt statistiken som presenteras av upplysningsföretaget UC. Samtidigt har antalet konkurser totalt i Sverige, oavsett bransch, ökat med åtta procent, från 4352 till 4690 hittills i år.
Byggkonkurserna har alltså ökat mindre än konkurserna generellt under 2013. Det är en förändring jämfört med tidigare månadsapport från UC. Tidigare i år har byggsektorn nämligen stått för en kraftigare uppgång av konkurser än företagssverige i stort. Bakom trendbrottet i augustirapporten finns en kraftig nedgång av byggkonkurser sett endast till just månaden augusti. Under månaden gick 84 byggföretag i konkurs förra året och 54 i år.
Men det betyder inte att alla problem är över för branschen. Enligt UC är byggindustrin och tjänstesektorn fortfarande de branscher som drabbas av flest konkurser. UC skriver att det beror på att dessa sektorer upplever en fortsatt hård konkurrens och en kostnadsjakt som pressar intäkterna.
– Mindre aktörer i byggbranschen har det tufft med nya uppdrag vilket beror på hård konkurrens om de uppdrag som de stora byggföretagen upphandlar, säger Roland Sigbladh, koncernmarknadschef för UC.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tuff konkurrens bakom byggkonkurser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig