info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Bakslaget – maskinutbildning för tusentals går om intet

En upphandling som överklagades och en anbudsförfrågan som slutligen drogs tillbaka. Behovet av nya maskinförare är enormt – då försvinner tusentals utbildningsplatser, skriver tidningen Maskinentreprenören.

Behovet av nya maskinförare är jättestort i landet. Foto: Mostphotos

Det är tidningen Maskinentreprenören som avslöjar om den för branschen besvärliga händelsen. Två aktörer som bedriver arbetsmarknadsutbildning och som utbildar framtida maskinförare överprövade en upphandling utfärdad av Arbetsförmedlingen. De två parternas överprövning (Grönlunds Yrkesakademi samt Yrkesakademin) hamnade så småningom i rätten, men väl där så valde plötsligt Arbetsförmedlingen att dra tillbaka sin förfrågan. Nya giv fanns på bordet. Budgeten hade förändrats.

– Vi hade inte längre möjlighet att genomföra upphandlingen som den som såg ut, säger Jan Matsson, chef för den upphandlingsenhet som ansvarar för maskinförarutbildningarna, till Maskinentreprenören.

Konsekvensen? 

– Det betyder ju att det inte blir några nya maskinförare utbildade den här säsongen. Vi på Yrkesakademin utbildar vanligtvis närmare 1 000 maskinförare per år, och det blir alltså ett bortfall på lika många nya tillgängliga nästa år. Det är inte bra för branschen det, säger Stig Bertilsson till tidningen.

Behovet av maskinförare är enormt i landet, vilket vi skrivit om tidigare. Samtidigt har kritik framförts att nybakade maskinförare inte håller måttet.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V42-43 PC