info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Lönekollen

Tony Rådberg, snickare, Örebro: ”Vi kör på 60/40”

Tony Rådberg är snickare och lagbas på Byggbolaget. Han är nöjd med senaste mätningen. Just nu tar han ett paus i lagbasgörat.

Tony Rådberg är en av många snickare i landet som är med i bostadsbyggarracet. Han har just lämnat ett kvarter i Örebro för ett nytt i Kungsängen utanför Stockholm. Foto: Kicki Nilsson

Vad jobbar du med just nu?

– Jag har just flyttat från en arbetsplats i Örebro till ett bostadsbygge i Kungsängen utanför Stockholm. Jag är där och hjälper till eftersom vi ligger lite efter.

Läs också Bra flyt gav mer i plånboken i Fullerö: "Grundsulorna flöt på bra"

Vilken löneform kör ni på?

– Jag har bara varit här i tre dagar så jag vet inte exakt, men det är nog det vanliga ackordet.

Okej, men då backar vi tillbaka till ditt tidigare bygge i Örebro. Vad arbetade du med där?

– Det var bostäder där också. Jag var lagbas på en byggarbetsplats på Ladugårdsängen, ett område i Örebro där det byggs mängder med bostäder. Men nu är det projektet snart avslutat. Jag tror att det finns jobb någon månad till.

Hur gick senaste mätningen där?

Läs också Välstädat bygge gav fetare plånbok

–  Vi fick ihop 205 kronor i timmen.

Vad använde ni för lönesystem?

– Vi har ett som vi kallar för 60/40. Det bygger i grunden på inarbetning av tid. Enkelt förklarat innebär det att vi går igenom och räknar ihop alla timmar och sedan tar ackordslaget 60 procent av pengarna och företaget – Byggbolaget – får 40 procent.

Är du nöjd?

– Det kan alltid bli bättre, men med tanke på att vi har varit mycket folk så är jag nöjd. Sedan började vissa delar av bygget att gå mot sitt slut och den gamla ackordsboken är inte riktigt gjord för den typen av arbetsuppgifter. Det blir svårt att arbeta in tid.

Läs också Drygt fem kronor upp för anläggare

Blir du kvar i Kungsängen?

– Vi får se. Just nu tycker jag att det är skönt att bara jobba på och bara vara en snickare i gänget. Det är bra med lite omväxling.

Är tiden som lagbas över?

– Tanken är väl kanske att gå tillbaka till lagbassysslan. Vi får se vad byggnadsarbetarna jag kommer arbeta med i framtiden säger. Den frågan bestämmer ju laget tillsammans.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tony Rådberg, snickare, Örebro: ”Vi kör på 60/40”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig