info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tommy blev lungsjuk på jobbet – änkan får rätt mot Försäkringskassan

Lungsjukdomen tog Tommy Sundgrens liv, men Försäkringskassan avslog ansökan om livränta. Nu får änkan Margareta rätt i domstol.

Efter flera år får Margareta Sundgren rätt mot Försäkringskassan. Foto: Jonas Bilberg

Den 14 augusti 2017 avled Tommy Sundgren på centrallasarettet i Västerås. Efter 40 år som betongare och rivare, dagligen utsatt för skadligt damm och kemikalier, sade kroppen ifrån. Byggnadsarbetaren har skrivit om Tommys historia i ett tidigare reportage.

2015 fick Tommy diagnosen ideopatisk lungfibros, en kronisk sjukdom som blir allt värre med tiden och som ofta förekommer bland personer som exponeras för exempelvis stendamm. Trots sjukdomen fick han fortsätta med samma arbetsuppgifter som tidigare på Peab Byggservice.

Läs också Efter dödsolyckan – polisen kritisk

2016 blev han så sjuk att han var tvungen att sjukskriva sig på heltid. Enligt läkarna talade mycket för att skadan var arbetsrelaterad. En professor i yrkesmedicin såg ”övervägande skäl för ett samband mellan den skadliga inverkan och lungfibros”.

Tommy ansökte om livränta 2015, men fick avslag från Försäkringskassan. Med hjälp av Byggnads drev han ärendet till Förvaltningsrätten. Han fick inte leva för att få höra utfallet: ännu ett avslag. Men Margareta Sundgren fortsatte driva ärendet.

Och nu har Kammarrätten i Stockholm beslutat att ge Tommy rätt: ”Kammarrätten upphäver underinstansernas avgöranden och förklarar att de besvär som Tommy Sundgren har sökt livränta för är en arbetsskada”, skriver rätten.

Vi når Margareta Sundgren på telefon när hon ännu inte har tagit del av domen.

– Nej men gud, gud, jag hade aldrig vågat tro det. I all sorg är det här ändå glädjande, säger Margareta Sundgren rört.

– Det är ju inte pengarna, utan att Tommy får ett erkännande. Det känns positivt att han fick sin rätt, han pratade mycket på slutet om att jobbet hade gjort det här.

Det är värt att kämpa även om det tar på krafterna.

Nu skickar Kammarrätten tillbaka frågan till Försäkringskassan för fortsatt handläggning.

– Processen kommer ju ta ett tag. Men det här är viktigt även för andra med arbetsskador, det visar att det är värt att kämpa även om det tar på krafterna, säger Margareta Sundgren.

Försäkringskassan kan överklaga domen inom två månader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tommy blev lungsjuk på jobbet – änkan får rätt mot Försäkringskassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig