info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tjejerna i Snickarpodden utmanar: ”En del frågar om man är med pappa på jobbet”

Hur är det att vara ensam kvinna i byggboden? I Snickarpodden möts sex lärlingar från Stockholm för att prata om hur det är att vara tjej och ny på bygget. 24-åriga Sussie Wacklin berättar.

Hur blev du snickarlärling?

– Jag såg en annons på Arbetsförmedlingen om att JM sökte kvinnliga lärlingar. Jag jobbade på Ica sedan några år och ville göra något annat. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av byggbranschen och det lät bra med en betald utbildning. Som lärling ingår jag i ett ordinarie bygglag. Jag har arbetat i Stureby och Nacka och hamnar snart i ett projekt på Södermalm.

Läs också Byggnads lockar fler kvinnor: "Bättre balans på byggena"

Hur började ni med Snickarpodden?

– Vi var sex tjejer som blev anställda av JM och en av oss, Linn, kom med idén att vi borde starta en podd. Alla ville det. Sedan har JM hjälpt oss, och vi får göra podden på arbetstid. Men de styr inte innehållet alls.

Vad vill ni uppnå?

– Det finns knappt några tjejer som är snickare. Vi vill inspirera fler att upptäcka branschen och visa att det inte är en sådan machokultur som många tror.

Samtidigt är det sådana teman ni tar upp i podden. Till exempel att det ofta pratas hockey, fotboll, data och bilar i boden.

– Jag tycker att man kan prata om det mesta, men lite så är det förstås. Kommer det in fler tjejer så blir det ett mer jämställt prat, en annan jargong.

Har du märkt av det?

– Både och. Å ena sidan är man en i gänget och blir lika behandlad, å andra sidan håller nog vissa igen lite för att de vet att man är tjej och kanske tänker på vad de säger.

Så hur är det att vara ensam kvinna i byggboden?

– De flesta är väldigt positiva, ingen av oss har varit med om något speciellt negativt. Men fler tjejer måste söka till bygg för att det ska bli helt naturligt. Jag har till exempel märkt att många kollar lite mer för att jag är tjej. Man är mer uttittad, ”vad gör hon här?”. Och någon har frågat om man är med sin pappa på jobbet.

Lyssna på Snickarpodden här

Vad hade du för tankar om branschen innan?

– Att det skulle vara mycket skitigare och värre prat i boden än vad det är.

Vad har ni fått för respons på podden?

– Bara positiva saker. Många killar säger att det är kul att höra vårt perspektiv som tjejer, men även som lärlingar, hur det är att komma in som helt ny. De har glömt hur det var och det är kul för dem för vi kan ju i princip ingenting, haha. Sedan har också många kvinnliga rörmokare och elektriker hört av sig på vårt Instagram-konto, de känner igen sig och ser att de inte är ensamma.

Lyssnar era kollegor på podden, vågar ni vara ärliga?

– Ja, det gör de. Haha. Det mesta är vi ärliga om, men vi nämner inga namn eller vilka byggen vi är på.

Fakta

Namn: Sussie Wacklin, 24 år

Bor: I Bagarmossen, Stockholm

Gör: Snickarlärling i JM:s regi sedan ett halvår. Programmet pågår i tre och ett halvt år, målet är att det ska finnas 20 procent kvinnliga hantverkare år 2030.

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tjejerna i Snickarpodden utmanar: ”En del frågar om man är med pappa på jobbet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig