info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tillverkarna satsar på utbildning

Vilket ansvar tar maskintillverkarna för de farliga motorkaparna? Vi har frågat två tillverkare vad de gör för att hindra olyckorna.

Årets tre uppmärksammade olyckor har ökat trycket på tillverkare av maskinerna. I Sverige är Husqvarna störst på marknaden följt av Hilti och Stihl. Maskinerna är liknande då det gäller risker. Vid olyckan som drabbade Peter Kristiansson i Lund liksom vid ytterligare en olycka i samma stad, användes en Husqvarna-
maskin. I Norrköping då en praktikant klöv sin käke kördes en maskin från Hilti.


David Hagström är chef för marknadskommunikation på Husqvarna division Construction.
Vad gör ni för att hindra att byggnadsarbetare skadas?

– Efter vårens olyckor har vi träffat alla våra större direktkunder i Sverige och haft en diskussion med dem, bland annat hört hur vi kan stötta med utbildningsmaterial. Vi erbjuder alla våra kunder utbildning och det pågår också ett arbete för att utveckla säkerheten på maskinerna. För oss är det viktigt att få veta att en olycka hänt och varför. Vi blev direkt kontaktade av Veidekke via uthyrningsfirman efter olyckan i våras.
Varför finns det inte ett bättre skydd i dag?

– Det finns olika utmaningar med att få till ett skydd som är bra. Om man gör en åtgärd, som till exempel att stoppa klingan då ett kast uppstår, kan klingans kraft överföras till maskinen och leda till andra risker.


Läs hela granskningen:

Ett livsfarligt jobbuppdrag
Lista: De allvarliga olyckorna med motorkapar
Inget förbud mot motorkaparna


På Hilti är Johannes Ahlgren produktchef för bland annat motorkapar.
Varför har det inte hänt mer med säkerheten under åren?

–Varför man inte löst det tekniskt vet jag inte, men det är otroligt viktigt att hitta en säker lösning. Det måste alla i branschen tillsammans arbeta med. Hanteringen vilar på två ben. Verktyget är en viktig del och det gäller att ha så mycket säkerhetsfunktioner som möjligt i maskinen. Den andra delen är att använda rätt utrustning och ha rätt kännedom om risker och hur man ska arbeta.
Hur ska ni hindra olyckor?

– Vi förbereder en utbildning för våra användare nästa år. Olyckorna har gjort att vi satt extra fart. I övrigt arbetar vi med våra säljare ute på arbetsplatserna där de träffar byggnadsarbetare och informerar om riskerna. Parallellt sker arbete med utveckling av maskinernas säkerhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tillverkarna satsar på utbildning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig