info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sysselsättningen väntas fortsätta gå nedåt

Tillväxten i svensk ekonomi är betydligt svagare än normalt, så även i byggsektorn. Men byggföretagens pessimism inför den närmsta framtiden har minskat den senaste månaden.

Konjunkturinstitutets barometer för december visar att två av tre byggföretag tycker att orderstocken är för liten. Orderingången har också fortsatt minska de senaste månaderna. Drygt hälften av företagen i undersökningen menar att just för liten efterfrågan är det främsta hindret för verksamheten. Nästan 30 procent av företagen tycker i stället att finansiella restriktioner är det främsta hindret.
Utöver att orderingången minskat har såväl byggproduktionen som sysselsättningen och anbudspriserna gått ner de senaste månaderna. I konjunkturbarometern för november räknade byggföretagen med att alla de kurvorna skulle fortsätta nedåt under de närmsta månaderna. Nu har pessimismen minskat något, företagen tror att orderingången och byggproduktionen blir ungefär oförändrade de närmsta månaderna. Men samtidigt väntas fortsatta personalnedskärningar och fortsatt fallande anbudspriser.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sysselsättningen väntas fortsätta gå nedåt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig