info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sverige är bäst i Europa

I Sverige ökade byggproduktionen med hela 5,2 procent i december 2012 jämfört med december 2011. Det visar siffror från Eurostat, som jämför byggproduktionen i olika länder.

I Sverige och Spanien ökar byggproduktionen. I Polen, Portugal, Bulgarien och Storbritannien minskar den kraftigt. Det visar färsk statistik från Eurosat, EUs officiella statitistikkontor.

Ökning med 5,2 procent

Sverige ökade sin byggproduktion med 5,2 procent i december 2012 jämfört med samma period förra året. I Spanien ökade produktionen med 4,5 procent motsvarande period, men då från en låg nivå. Det var bara Sverige och Spanien som ökade sin byggproduktion, enligt Eurostat. I alla andra EU-länder backade produktionen.
Den största inbromsningen ägde rum i Polen (-23,7%), Portugal (-18,2), Bulgarien (-15,1) och Storbritannien (-15).

Den svenska byggproduktionen ökar, samtidigt som vi har den högsta arbetslösheten på länge. Hur hänger detta ihop?
– Det stämmer att det är en produktionsökning, jag har också noterat detta. Förklaringen kan vara att vi hade ett starkt tredje kvartal, det slår förmodligen igenom här. Det kan vara ett tecken på att husbyggandet har nått en botten, och vi kan skönja en uppgång. Sysselsättningen brukar släpa efter, säger Johan Deremar, som arbetar med konjunkturfrågor på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sverige är bäst i Europa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig