info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svenskar tillbaks efter Norge-jobb

Allt fler svenska byggnadsarbetare återvänder nu till Värmland efter att ha arbetat i Norge. Orsaken är försämrade norska arbetsvillkor och gott om jobb på hemmaplan.

Under många år har värmlänningarna åkt till Norge för att jobba, men nu ser ombudsmannen Odd Maalsnes på Byggnads regionkontor i Karlstad ett trendbrott. Han uppskattar att det är mellan 40 och 50 byggnadsarbetare som sedan hösten 2015 har återvänt till Värmland efter Norgejobb. Orsaken är främst att arbetsvillkoren i Norge har blivit sämre.
– Företagen kan inte erbjudna boenden i samma utsträckning som tidigare. Det är dyrt och svårt att få boenden. De får traktamenten på en del ställen, men inte på andra. De får också lite lägre lön, säger Odd Maalsnes, ombudsman på region Örebro-Värmland.

Arbetslöshet på mellan två till tre procent

I Värmland är däremot arbetsmarknaden god, främst på bostadssidan och det är brist på flesta yrkesgrupper, särskilt betongarbetare. Den öppna arbetslösheten ligger just nu på mellan två och tre procent.
– I år har Karlstad kommun beviljat byggstart på 700 till 800 lägenheter. Det är tre gånger så många som 2014, säger ombudsmannen Odd Maalsnes.
Även Ulf Zakrisson, chef för Värmlandskontoret på Sveriges Byggindustrier, bekräftar att det är högkonjunktur i Värmland och att konjunkturen är sämre i Norge.

Byggs främst i Karlstad

– Det har stagnerat något. Det byggs mindre i Norge än för fyra till fem år sedan. I Värmland däremot byggs det som aldrig förr, förklarar han.
Det kraftiga prisraset på olja och naturgas är den främsta förklaringen till Norges konjunkturnedgång. I Värmland byggs det främst i Karlstad, men även på orter i länet som Hagfors och Torsby byggs det bostäder. Även i Örebro finns det gott om byggjobb. Förutom bostäder, byggs det även kontor och några infrastrukturprojekt är i gång.
– Vi har stora och långa projekt på mellan två till tre år, då blir det intressant för byggnadsarbetare att komma tillbaka, säger Ulf Zakrisson på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svenskar tillbaks efter Norge-jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig