info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Svartkontrakt och fusk ska alltid få konsekvenser”

Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i Stockholms stad fram till valet, avböjer en intervju. Han svarar i stället på Byggnadsarbetarens frågor via mejl.

Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i Stockholms stad fram till valet. Nu oppositionsborgarråd.

Vi har kunnat se att det finns en stor, svart andrahandsmarknad av hyresrätter för rysktalande i Stockholm. Dels hyr privatpersoner ut sängplatser till oskäliga priser, dels tar svartvärdar över lägenheter och hyr ut sängplatser. Hur kan det ha blivit så här?

”Svartkontrakt och fusk i våra allmännyttiga bostäder ska såklart alltid få konsekvenser. Om vi uppdagar fusk så ska man bli av med sitt boende och man kan även dömas i domstol.”

Utbudet av dyra sängplatser och lägenheter är väldigt stort, med tusentals annonser på olika rysktalande annonsforum. Vad har ni gjort för att motverka problemet?

”Under mandatperioden har vi jobbat stenhårt för att komma åt svartkontrakt och vi har ertappat rekordmånga fuskare tack vare bolagens systematiska arbete mot oriktiga hyresförhållanden. Det finns en hyresjuridisk enhet som tar emot tips, utreder, och i förekommande fall tar ärenden vidare via Hyresnämnd och Svea hovrätt.”

”I mångt och mycket handlar det om att se till offentliga register, bostadsinnehav, familjebild och så vidare. Därefter är det metoder som vi inte gärna delar med oss av för att förhindra att hyresgästerna kan vidta åtgärder som gör det svårt för oss att upptäcka fusket.”

Läs mer: Stockholms svartboenden i närbild – reportern flyttade in

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Svartkontrakt och fusk ska alltid få konsekvenser”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig