info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt skadad tvingas till jobb: "Fruktansvärd situation"

Han slog sönder skelettet i både armar och ansikte i en byggolycka. Han har svårt att ens lyfta och hålla en kopp med en hand. Nu står snickaren Andrzej Stasiwolak utan inkomst sedan ett halvår. Försäkringskassan tycker han ska jobba.

Andrzej Stasiwolak skadades svårt i en olycka efter att ha fallit fyra meter. En bild från olycksdagen då han hämtades med helikopter. Idag har han ingen inkomst. Foto: Marta Bartosiak, privat

Olyckan den 20 maj 2013 ändrade i ett slag snickaren Andrzej Stasiwolak´s liv. Han föll med huvudet före fyra meter genom ett dåligt övertäckt schakt på ett skolbygge i Märsta. Fallet orsakade allvarliga skador i armar, kranium och flera revbensbrott.

Idag lider han av sviterna efter olyckan. Men Försäkringskassan vill inte bevilja honom sjukpenning, eftersom den anser att han kan jobba. Sedan den fjärde oktober 2018 har han plötsligt ingen inkomst.

Läs också Försäkringskassan om skarpa kritiken: "Kan klara arbete"

– Jag tvingas låna pengar av min arbetskamrat för att klara mig, säger han.

Byggnads ombudsman Christer Roos tänker överklaga. Han anser att Försäkringskassan försatt Andrzej i en helt orimlig situation.

– Han har så allvarliga skador att han inte är arbetsför, säger han.

Dessutom står arbetsgivare inte i kö för en svårt skadad 60-årig snickare.

– Om inte Försäkringskassan ändrar sig, har han inget att leva på. Han har ingen rätt till a-kassa eftersom han inte kunnat jobba på grund av skadorna, säger Christer Roos.

Läkare anser att högerhanden i det närmaste är obrukbar.  Foto: Marta Bartosiak

Vid olyckan i Märsta fick Andrzej så allvarliga frakturer i pannben, kindben och käkben att man måste transplantera ben från höften för att laga.

– Jag har ständig värk i huvudet säger Andrzej, som dessutom har fått koncentrationssvårigheter och svårt med inlärning, efter olyckan. Han äter tolv tabletter om dagen.

När han tar i kaffekoppen med högerhanden måste han stötta med den vänstra. I olyckan skadades båda underarmarna, han bröt handlederna. Värst är det med högerarmen och handen, där skadan först felbehandlades och han är opererad fyra gånger. Han är nu stelopererad och har mycket svårt att vrida handleden på grund av skadan. Den lyder inte när han ska röra den och även små rörelser gör ont.  Ett läkarintyg klassar den som ”i det närmaste obrukbar”.
Andzrej har även problem med balansen och han visar en hög med läkarintyg över skadorna och dokumentation över behandlingar och operationer som gjorts.

Krzysztof Romatowski, med lång erfarenhet av uppdrag inom Seko Tomteboda, kom av en tillfällighet i kontakt med Andrzej Stasiwolak och har också engagerat sig i fallet.

– Han har försatts i en fruktansvärd situation, bara på grund av en olycka på sitt arbete. Hur är det möjligt att en människa kan ställas utan inkomst under så lång tid? Försäkringskassan har ingen förankring i verkligheten, säger han.

Andrzej är djupt olycklig över situationen. Han kom hit för tio år sedan för att jobba och var en duktig snickare. Idag tvingas han mer eller mindre leva på den arbetskamrat han delar lägenhet med. Han vet inte vad han ska göra om han inte får någon ersättning.

Byggnads Christer Roos är kritisk.

– Kassan övertolkar reglerna. De handlar inte enligt svensk lag,  säger han.

Vid sidan om den omprövning av sjukpenningen som planeras, pågår flera ärenden rörande Andrzej.
I flera år har han gått mellan sjukpenning och aktivitetsersättning. Men på grund av hans besvär har det inte funkat när han försökt delta i utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder.
Under några månader 2016-2017 nekades han också sjukpenning. Det senaste som hänt i det fallet är att Förvaltningsrätten gett Försäkringskassan rätt. Samtidigt är en ansökan om livränta för arbetskadan inlämnad. Blir han beviljad det, får han en försörjning.

Andrzej går och studerar svenska. Men ovissheten är svår och det tär på honom.

– Jag vill ju jobba och göra rätt för mig. Men jag är för skadad, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt skadad tvingas till jobb: "Fruktansvärd situation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig