info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svagare tillväxt inom bygg – förväntningarna skruvas ner

Både hus- och anläggningsbyggarna rapporterar nu om en allt svagare byggtillväxt. Dessutom ökar antalet anställda i lägre takt än tidigare, visar senaste Konjunkturbarometern.

Husbyggarna såg lite mer pessimistiskt på utvecklingen på längre sikt i Konjunkturbarometern för januari. I Konjunkturbarometern för februari rapporterar både bygg- och anläggningsföretagen om en klart svagare byggtillväxt. Företagen fortsätter att rapportera om att antalet anställda har ökat de senaste månaderna. Men det är i en något lägre takt än i januari. Ungefär en av tio företag rapporterar att finansiella restriktioner är det främsta hindret för ökat byggande. Det är den högsta siffran sedan 2014.

Läs mer: Förväntningarna skruvas ner

Läs också 111 byggföretag gick konkurs i mars

Företagens förväntningar på byggandet ligger nu i linje med det historiska genomsnittet. Förväntningarna på hur orderstockarna kommer att utvecklas är dock mer optimistiska än normalt. Anställningsplanerna har justerats ned mycket bland både hus- och anläggningsbyggare, men är ändå fortsatt mer ambitiösa än normalt. Både hus- och anläggningsbyggare tror att anbudspriserna kommer att vara oförändrade de kommande tre månaderna.

Läs mer: Rekordmånga bostäder – men färre än väntat

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svagare tillväxt inom bygg – förväntningarna skruvas ner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig