info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stöttning hemma och i Qatar

Stöttning och organisering av arbetare i sändarländer som Indien och Nepal. Handfast hjälp när de väl kommer till Qatar. Så ska migrantarbetare få hjälp av globala bygg-och träfacket, BWI.

– Historiskt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, om globala bygg-och träfackets beslut att etablera en facklig närvaro i Qatar för att stötta migrantarbetare. Beslutet fattades i Stockholm i veckan.
Migrantarbetarna i Qatar har en mycket utsatt situation. Cirka 1 400 har dött inför arbetet med fotbolls-VM 2022. Många luras på lönen och får sina pass beslagtagna.
Ett problem är att det är förbjudet för migranterna att organisera sig fackligt på plats i landet.
Så hur ska ni konkret hjälpa arbetarna ?
-Det ska ske på flera sätt. En stor del är att stötta facken i deras sändarländer som Indien, Filippinerna, Nepal och Bangladesh, så att de kan organisera sig där och få information om vad som väntar innan de reser, säger Johan Lindholm.
Nästa steg är att skapa strukturer inom Qatar för att hjälpa migrantarbetare då de väl är på plats.
-Vi har hittat vissa öppningar så att vi kan jobba med det på ett lagligt sätt, trots att det är förbjudet för dem att organisera sig. Vi kommer att på olika sätt stötta arbetarna, men exakt hur det ska gå till kan jag inte avslöja idag, säger Johan Lindholm.

Fler resor

Han säger att påtryckningarna på fotbollsarrangören FIFA och staten Qatar kommer att fortsätta. Och han och BWI kommer att göra fler resor till Qatar för att följa upp hur det går. En resa planeras till hösten. Den 29 maj ska BWI på olika sätt agera vid FIFA´s kongress i Zürich.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stöttning hemma och i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig