info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stort internationellt inflytande för Byggnads

Två personer med anknytning till Byggnads är med bland de tio svenskar som har mest makt i den internationella fackliga rörelsen. Ytterligare två personer finns med på topp-20. Det är resultatet när LO-tidningen låtit de fackliga företrädarna själva ranka varandra.

Mest internationellt inflytande bedöms LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin ha. Förutom i LO är hon även ordförande för Europafacket. Men redan på femte plats kommer Anita Normark, som är generalsekreterare för BTI, Byggnads- och träarbetarinternationalen. I BTI ingår över 300 fackförbund i 130 länder. På åttonde plats listas Sam Hägglund, generalsekreterare för EBTF, den eurupeiska byggnads- och träarbetarfederationen. Federationen företräder över två miljoner medlemmar i 30 länder.

På sextonde plats listar LO-tidningen Christer Wälivaara, generalsekreterare för Nordiska Byggnads- och träarbetarefederationen. Byggnads ordförande Hans Tilly är ordförande i samma organisation. Han återfinns på plats nummer 19 på listan över vilka svenskar som har mest inflytande i den internationella fackföreningsrörelsen.

LO-tidningen har använt sig av en så kallad snöbollssundersökning för att få fram de 50 mest mäktiga personerna. Till att börja med bad de en högt uppsatt person att peka ut tio andra personer som är viktiga i facket internationellt, de fick i sin tur namnge ytterligare tio och så vidare. Så fortsatte man tills inga nya namn tillkom, sedan rangordnades de namn man fått in efter hur många som nämnt varje person.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stort internationellt inflytande för Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig