info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storkonkurser i norr och söder – gasell kan inte betala

Tre bolag i byggbranschen med en total omsättning på nära 400 miljoner kronor har lämnat in konkursansökningar under februari.

Flera bolag som verkat inom byggbranchen har kastat in handduken under februari månad. Foto: Mostphotos

Byggföretaget med högst omsättning som gick i konkurs under februari månad var Dahen Bygg AB från skånska Arlöv.  Bolaget hade under 2020 en omsättning på 175 miljoner. Antalet anställda då var blott fyra personer.

Robert Bergs Produktionskonsult AB inledde sin konkurs i den 9 februari. Bolaget som håller till i Piteå har på några få år ökat omsättningen kraftigt. Så sent som 2020, efter en omsättningsökning på 40 miljoner kronor, belönades byggbolaget med utmärkelsen DI Gasell. Konkursförvaltaren Hans Andersson säger till Piteå-tidningen att företaget nu inte kan betala sina skulder.

– Vi håller på att gå igenom bokföringen, men i och med att det har varit så stor verksamhet så kommer det röra sig om åtskilliga miljoner i leverantörsskulder, det finns även skulder till Skatteverket, säger Hans Andersson.

Företaget har sagt upp personal i omgångar och hade som mest ett 20-tal anställda. Omsättningen under 2020 var 109 miljoner kronor.

Det tredje större byggbolaget som konkade under februari var Österlens Markteknik från Malmö. Även de har ökat omsättningen rejält. Den fördubblades mellan 2019 och 2020 till 108 miljoner kronor. Företaget har omkring 25 anställda.

Totalt har byggkonkurserna minskat i början av året jämfört med 2021. Under årets två första månader har 172 byggbolag fått lämna in. Motsvarade siffra för 2021 är 203. Allt enligt siffror från kreditupplysningsföretaget UC.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storkonkurser i norr och söder – gasell kan inte betala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig