info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbyggare i konkurs efter tvist och skulder: ”Det kommer ta tid”

Byggföretaget försattes nyligen i konkurs. Skulderna uppgår till mer än 100 miljoner kronor i Constrera AB. Samtidigt pågår en tvist som kan ta flera år att lösa.

Företagets webbsida är fortfarande igång men utan något egentligt innehåll. Foto: Skärmdump

Företaget har under det senaste året genomgått en företagsrekonstruktion i hopp om att kunna rädda bolaget. Men nu har Constrera AB alltså försatts i konkurs. Den 19 februari i år lämnade Assemblin EL AB in en konkursansökan vid tingsrätten i Solna. En dryg månad senare var konkursen ett faktum efter beslut i Attunda tingsrätt.

Constrera AB har främst sysslat med samhällsbyggnationer. Företaget har under flera år varit ett av de större i Stockholmsområdet och hade under 2019 en omsättning på 420 miljoner kronor. I samband med konkursen försattes även moderbolaget Ljungström & Andersson Invest AB i konkurs.

Hans Renman på advokatbyrån Schjödt har utsetts till konkursförvaltare.

– Bolaget har skulder på drygt 100 miljoner kronor till bland annat Skatteverket och underentreprenörer.

Förutom skulderna finns det även en pågående tvist mellan bolaget och en annan entreprenör.

– Den tvisten kommer att pågå under ett antal år. Den är nu föremål för skiljeförfarande och där är allt konfidentiellt så jag kan inte uttala mig om vad det handlar om.

Hur går det med byggprojekten som bolaget hade vid konkursen?

– I det korta perspektivet kör vi vidare två projekt, en skola och ett seniorboende i Stockholm.

Ägarna till moderbolaget Ljungström & Andersson Invest AB har startat ett nytt företag som heter Andersson & Ljungström Invest AB. Namnet registrerades i början av 2020. Även det företaget ska bedriva verksamhet inom bygg- och fastighetsbranschen via dotterbolag. Det nya företaget har bland annat förvärvat aktier och tagit över ägandet i flera dotterbolag som tidigare tillhörde det nu konkursade Ljungström & Andersson Invest AB.

Hur hänger det där ihop?

– Jag känner till det nya bolaget, men jag vet inte, jag har ingen insyn i det för närvarande. Jag har ingen information om det företaget, men det är inte så märkligt att de vill köra vidare på något sätt. Än så länge har jag enbart arbetat med Constreras konkurs, säger Hans Renman.

De två ägarna till Constrera AB har under de senaste månaderna även startat bolag på varsitt håll. Nu med en helt annan inriktning. Företagen ska enligt bolagsverket äga och förvalta aktier och annan lös egendom samt bedriva därmed förenlig verksamhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbyggare i konkurs efter tvist och skulder: ”Det kommer ta tid”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig