info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbolag i konkurs – skulder på 70 miljoner: "Allvarligt läge"

Krisen har vuxit för storbolaget Byggtema, som nu är försatt i konkurs.
– Det är ett allvarligt läge och många riskerar att hamna i farozonen, säger Kenneth Svärd, till nyligen ordförande för Byggnads i Örebro och Värmland, till SVT.

Byggtema, Örebros största byggföretag, försätts i konkurs. Foto: Press.

Entreprenören Byggtema, Örebros största privata byggföretag med över 150 anställda, har beskrivits som en snabbväxande vinstmaskin de senaste åren. 2018 tilldelades bolaget Örebro kommuns Näringslivspris.

2020 omsatte Byggtema närmare 700 miljoner kronor och ägarna har under de senaste tio åren tagit ut nästan 100 miljoner kronor i aktieutdelning, berättar Sveriges Radio.

Men de senaste månaderna har något hänt och flera av bolagets byggen har enligt lokala medier stannat upp helt, bland annat bygget av äldreboendet Blomsterängen i Hallsberg och bostadsrättsföreningen Jägaren i Kumla. Det är Byggtemas underentreprenörer som lämnat jobbet eftersom man inte fått betalt.

Igår berättade Sydnärkenytt att företaget försatts i konkurs, efter att flera underleverantörer lämnat sina skulder för indrivning hos Kronofogden. Enligt tidningen ska Byggtema ha obetalda skulder till underentreprenörer på åtminstone 70 miljoner.

Hos Byggnads lokalt är man orolig för vad som nu händer med underentreprenörer och arbetare.

– Det är ett allvarligt läge och många riskerar att hamna i farozonen, säger Kenneth Svärd, till nyligen ordförande för Byggnads i Örebro och Värmland till SVT. 

Han är förvånad över Byggtemas utveckling.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt eftersom det rör ett så stort byggföretag som funnits länge i Örebro. Jag har nog inte varit med om något liknande, säger Kenneth Svärd till SVT.

Byggnadsarbetaren söker kommentarer från bland annat Ann-Katrin Hedgren, nyvald ordförande Byggnads Örebro Värmland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbolag i konkurs – skulder på 70 miljoner: "Allvarligt läge"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig