info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stora företag ska ge nyanlända jobb

Företag som skapar sysselsättning för minst 100 nyanlända personer inom tre år ska få särskilt stöd från Arbetsförmedlingen. Riksbyggen är ett av de första företagen i projektet.

Regeringen presenterade igår det de kallar ”100-klubben”. Åtgärden syftar till att ta bättre vara på utrikes föddas kunskaper, bidra till nyanländas etablering på arbetsmarknaden och säkra arbetskraftsförsörjning för deltagande företag.
Företag som är beredda att ta emot minst hundra nyanlända personer inom tre år ska få särskilt stöd från Arbetsförmedlingen. Det handlar om paketlösningar för varje företag. Där kan det ingå insatser så som exempelvis yrkeskompetensbedömning, arbetsmarknadsutbildningar och olika former av praktik eller subventionerade anställningar.

Riksbyggen med från start

-Man kan säga att detta kanske inte är något nytt. Det finns redan företag som jobbar på det här sättet ihop med Arbetsförmedlingen. Men det är alldeles för få och det är alldeles för få som vet att man kan få den typen av skräddarsydda lösningar, sa arbetsmarknadsministern Ylva Johansson då arbetssättet presenterades.
Fem företag är från start med i projektet, ett av dem är Riksbyggen.
– Från Riksbyggens sida ser vi det här som en stor möjlighet att kunna fylla på med ny arbetskraft inom områden där vi kommer att få en brist i framtiden, säger Riksbyggens vd Leif Linde i ett pressmeddelande.
Han säger också att det är ett tillfälle att ta samhällsansvar för att nyanlända får en bra start.

NCC planerar utbildning

Under måndagen gick också NCC ut med att man, tillsammans med Kunskapsskolan, vill starta en utbildning för nyanlända vuxna som har ingenjörsutbildning.
-Ska vi kunna möta målen om 250 000 nya bostäder och ny infrastruktur måste vi få fram fler ingenjörer, säger koncernchefen Peter Wågström i ett pressmeddelande.
NCC säger sig hoppas nå en överenskommelse om detta med Arbetsförmedlingen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stora företag ska ge nyanlända jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig