info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Stora faror på sportanläggningsbygge

Under bygget av en sportanläggning har många faror rapporterats: tunga lyft utan hjälm, hål i marken och jobb utan fallskydd.

Artisten Måns Zelmerlöw äger tillsammans med andra kändisar, bland annat före detta tennisspelaren Jonas Björkman, bolaget PDL group. Företaget är en av hyresgästerna i ett aktivitetshus med gym, klättervägg och restauranger i Stenby utanför Västerås. Den nya lokalen i två våningar kommer att ha åtta padelbanor, klättercenter, gym, trampoliner och restauranger.

Men under bygget, som ska färdigställas i år, har flera arbetsmiljöproblem uppdagats. Byggnadsarbetaren har fått ta del av bilder från bygget, där man bland annat ser stora hål i marken alldeles intill personer som arbetar.

En person som passerat förbi bygget berättar:

– De hade saxliftar och det var minst tre meter ner till marken när de jobbade. Det fanns inga räcken, bara en skarp kant, säger personen och fortsätter:

– Det har också gjorts många tunga lyft med personer nära utan hjälm. När man ser sådant här blir man bestört.

Peter Forsling, projektcontroller och affärsutvecklingschef på huvudentreprenören Byggessen, svarar i ett långt mejl bland annat att man ”givetvis följer gällande lagstiftning om ett systematiskt arbetsmiljöarbete innefattande såväl förebyggande riskbedömningar av förekommande risker i olika arbetsmoment och tillhörande förebyggande åtgärder, som att aktivt skyddsrondsarbete med protokollförda ronderingar.”

Peter Forsling skriver också att bilden på lastningen kan ha redigerats.

När det gäller de icke övertäckta hålen skriver Peter Forsling så här: ”Denna bild tagits mitt i byte av arbetsmoment, eftersom det strax därefter ställdes en ställning för lyft/firning av material över hålet, vilket givetvis måste få utföras.”

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50